Antena Meniu Search
x

SUA organizează exerciţii militare aeriene "de rutină" în Guyana, amenințată cu anexarea de Venezuela. Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

SUA vor desfăşura exerciţii militare aeriene "de rutină" în Guyana, a anunţat joi ambasada americană, în contextul tensiunii crescute între Georgetown şi Caracas cu privire la Esequibo, regiune bogată în petrol aflată sub administrare guyaneză, dar revendicată de Venezuela, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.12.2023, 22:24

SUA organizează exerciţii militare aeriene "de rutină" în Guyana, amenințată cu anexarea de Venezuela. Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU - Profimedia

"În colaborare cu forţele de apărare ale Guyanei (GDF), Comandamentul Sud al Statelor Unite (USSOUTHCOM) va efectua operaţiuni aeriene în Guyana pe 7 decembrie", a comunicat ambasada.

Un elicopter militar guyanez, cu şapte persoane la bord, a dispărut miercuri la circa 50 km de frontiera cu Venezuela.

"Exerciţiul se înscrie în cadrul angajamentelor şi al operaţiunilor de rutină vizând întărirea parteneriatului în materie de securitate între Statele Unite şi Guyana, precum şi al cooperării regionale", adaugă textul.

"Pe lângă acest exerciţiu, USSOUTHCOM va continua colaborarea cu GDF în domeniile pregătirii împotriva catastrofelor, al securităţii aeriene şi maritime şi al luptei împotriva organizaţiilor criminale transnaţionale", se mai spune în comunicat.

Pe acelaşi subiect

Acesta mai afirmă că "SUA îşi vor continua angajamentul în calitate de partener de încredere al Guyanei în materie de securitate şi de promovare a cooperării regionale şi interoperabilităţii".

Tensiunile sunt în creștere în această regiune

Comunicatul menţionează "operaţiuni de rutină", însă, în urmă cu o zi, după dispariţia avionului, şeful Statului Major guyanez Omar Khan afirmase că îşi contactase "partenerii" şi evocase o posibilă asistenţă din partea SUA şi a Braziliei.

Deşi avionul participa la manevre în cadrul crizei cu Venezuela, generalul Khan a precizat totuşi că nu are "nicio informaţie care să sugereze" o implicare a Venezuelei, şi a vorbit mai multe ori despre condiţii meteo 'proaste'.

SUA sunt un aliat al Guyanei, iar grupul ExxonMobil este unul dintre principalii operatori petrolieri în această mică ţară destinată să devină un 'El Dorado al aurului negru', cu cele mai mari rezerve din lume pe cap de locuitor, mai ales graţie recentelor descoperiri din Esequibo.

La solicitarea Guvernului de la Georgetown, Consiliul de Securitate al ONU se va întruni vineri pe tema crizei dintre Venezuela şi Guyana. Scrisoarea trimisă de Ministerul de Externe al Guyanei, consultată de AFP, 'cere o reuniune de urgenţă' a Consiliului cu privire la Esequibo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Dacă v-aţi achiziţiona o maşină nouă, aţi opta pentru un autoturism electric?
Observator » Stiri externe » SUA organizează exerciţii militare aeriene "de rutină" în Guyana, amenințată cu anexarea de Venezuela. Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU