Antena Meniu Search
x

Preţul gazelor în Europa a sărit de 200 euro pe MWh, un nou maxim istoric

Războiul din Ucraina a dus prețul gazelor naturale la un nou maxim istoric în Europa, vineri. Livrările din Rusia ar putea fi afectate de posibile sancțiuni economice care vizează direct sectorul energetic rus.

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 19:07

Preţul gazelor la un nou maxim istoric
Preţul gazelor la un nou maxim istoric - Shutterstock

Teama de sistare a exporturilor rusești, care asigură 40% din importurile europene de gaze, a făcut ca punctul de referință al pieței europene, TTF-ul olandez, să ajungă un nou record de 213,895 euro pe megawat oră (MWh), potrivit France 24.

Preţul gazelor naturale din Europa a crescut cu 3 de procente, ajungând la 200 de euro pe MWh, în timp ce ţiţeiul, referinţa internaţională a petrolului, a crescut până la 114,23 dolari, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din 2012.

Prețul gazelor în Europa a atins un nou nivel record

Navele ruseşti nu mai au voie să intre în porturi din Marea Britanie, a anunţat luni ministrului britanic al Transporturilor, Grant Shapps. Oficialii din unele state din UE au spus că blocul comunitar ia în considerare interdicţii asupra navelor din Rusia. Marţi, Parlamentul European a cerut închiderea porturilor din UE pentru vapoarele ruseşti sau pentru navele care merg sau vin din Rusia.

În pofida invaziei Ucrainei de către Rusia, livrările de gaze ruseşti spre Europa prin diverse conducte au rămas în mare parte nemodificate până acum. Chiar şi gazele care vin din Rusia prin conductele care străbat Ucraina rămân la un nivel robust.

Țările occidentale au lovit puternic economia Rusiei, inclusiv prin închiderea spațiului aerian, înghețarea activelor și excluderea a șapte bănci din rețeaua de mesagerie interbancară SWIFT. Impactul împiedică deja capacitatea Moscovei de a susține rubla asediată și de a cumpăra importuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Preţul gazelor în Europa a sărit de 200 euro pe MWh, un nou maxim istoric