Video Previziune sumbră: Războiul din Ucraina ar putea dura zece ani. NATO schimbă strategia în Flancul Estic
Războiul din Ucraina ar putea dura zece ani, este previziunea sumbră a experţilor militari americani şi motivul pentru care NATO anunţă o decizie istorică. Pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece, mai multe baze şi trupe ale NATO vor fi amplasate la frontiera cu Rusia, pentru a putea reacţiona rapid în caz de ameninţare.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Printre obuze şi gloanţe. Asta este salvarea pe care invadatorii ruşi le-o oferă civililor prinşi în luptele din Severodoneţk. Nu este însă un drum spre libertate, culoarul umanitar duce prin teritoriul controlat de Rusia, până în Svatove, oraş din regiunea separatistă Lugansk.
Aproximativ 12.000 de civili mai sunt în oraş. Culoarul nu e însă pentru toţi, ruşii au anunţat că vor scoate cei aproximativ 500 de oameni care se adăpostesc în uzina chimică Azov.
Ruşii ar pregăti astfel asaltul final asupa oraşului Severodonețk, cred experţii militari
Ultimii luptători ucraineni care apără Severodoneţk au avut termen până azi la prânz să se predea.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 112 LIVE TEXT. Ajutor militar de încă 1 miliard de dolari pentru ucraineni. Joe Biden...
- Războiul din Ucraina atinge un moment crucial: trei scenarii posibile. Care va fi următoarea mutare a lui Putin
- Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Turcia aşteaptă un ''răspuns scris'' din partea celor două țări pentru...
Oleksandr Shtupun, Forțele Armate Ucrainene: În direcția Sevierodonețk, inamicii au tras în pozițiile noastre cu mortiere, artilerie și mai multe lansatoare de rachete.
Militarii ucrainei din Severodoneţk nu vor să renunţe însă la luptă, ştiu că de ei depinde soarta întregii ţări. Este însă o luptă inegală. La 10 tancuri ruse, ei au la dispoziţie un singur tanc.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: În ţara asta, chiar şi în aceste momente, este cea mai mare nevoie de arme din Europa. Aşa că amânarea livrării nu poate fi justificată.
Doar 10% din armele promise de Occident au ajuns în Ucraina. Secretarul General al NATO se angajează ca livrările de armament să fie grăbite şi suplimentate.
NATO va ajuta Ucraina cu arme, dar procesul va mai dura
Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Mă aştept ca, la Summit, aliaţii NATO să adopte un pachet cuprinzător de asistenţă pentru Ucraina, care să ajute Ucraina pe termen mai lung, să facă tranziţia de la echipamentele din epoca sovietică la echipamente moderne NATO şi să îmbunătăţească cooperarea cu NATO.
Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării: În primul rând, putem trimite sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă şi am anunţat că le vom trimite (n.r. în Ucraina). Cred că e esenţial ca livrarea lor şi muniţia să fie trimise în acelaşi timp.
Din România, unde a a fost azi în vizită oficială, preşedintele Franţei pledează pentru soluţii diplomatice.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Va trebui să negociem, preşedintele Ucrainei şi oficialii săi vor trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi la aceste negocieri şi vom aduce garanţii de securitate, care privesc continentul nostru, aşa stau lucrurile.
Statele Unite, dispuse să ajute cu transportul cerealelor din Ucraina
O soluţie pare să se fi găsit pentru ca exporturile de cereale ucrainene să fie deblocate, înainte de agravarea crizei alimentare. Pentru că deja portul Constanţa este copleşit de numărul mare de marfă pe care trebuie să o gestioneze, iar transportul pe mare este nesigur, preşedintele american vrea înfiinţarea unor silozuri pe toată graniţa Ucrainei.
Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Vom construi silozuri, silozuri temporare, la frontierele Ucrainei, inclusiv în Polonia, astfel încât să putem transfera (cerealele, n.r.) din silozurile în cauză, în vagoane din Europa, să le putem transporta spre ocean şi în întreaga lume.
În cele aproape patru luni de război, aproape două treimi din copiii Ucrainei au fost forțați să își părăsească părinţii, casele, prietenii şi jucăriile din cauza armatei ruse. În total, peste 13 milioane de ucraineni au fugit din calea bombelor fie în zone mai sigure de la ei din ţară, fie în state vecine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰