Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 112 LIVE TEXT. Ajutor militar de încă 1 miliard de dolari pentru ucraineni. Joe Biden trimite rachete, obuze și piese de artilerie

Război Rusia - Ucraina, ziua 112. Se duc lupte violente în Donbas, acolo unde armata ucraineană încearcă să facă faţă ofensivei ruse. Volodimir Zelenski le cere soldaţilor săi "să reziste", în timp ce şefii NATO recunosc că Ucraina are nevoie de mai multe arme. Între timp, Rusia, prin Gazprom, a redus debitul de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1. De asemenea, Rusia va începe să restricționeze accesul public la unele date guvernamentale în încercarea de a proteja țara de sancțiuni suplimentare, a declarat marți Ministerul de Finanțe. Ministerul a precizat că va restricționa parțial informațiile despre cheltuielile bugetare pe care le face publice, ca răspuns la "consecințele negative" ale sancțiunilor asupra economiei rusești. Papa a avut un nou mesaj referitor la război. "Poate a fost provocat într-un fel", a declarat Suveranul Pontif, care a ţinut să precizeze că discursul său nu este pro-Putin.

de Redactia Observator

la 15.06.2022, 22:55

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:40. Doi militari americani sunt dispăruţi de aproape o săptămână în Ucraina. Există temeri că au fost luaţi prizonieri de forţele ruse

Doi militari americani care luptă alături de forţele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, sunt dispăruţi de aproape o săptămână şi există temeri că ar fi putut fi luaţi prizonieri de forţele ruse, potrivit familiilor lor şi a unui coleg de luptă, relatează CNN.

Bărbaţii dispăruţi sunt Alexander John-Robert Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, şi Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama.

Pe acelaşi subiect

Sergentul unităţii din care fac parte cei doi americani, care a dorit să facă declaraţii sub rezerva anonimatului, a oferit CNN fotografii cu paşapoartele ambilor bărbaţi şi ştampilele lor de intrare în Ucraina, transmite news.ro.

Bărbatul a spus că unitatea lor lupta sub comanda celei de-a 92-a brigăzi mecanizate a Ucrainei pe 9 iunie, lângă oraşul Izbitske.

El a spus că Drueke şi Huynh au dispărut în timpul bătăliei, iar misiunile ulterioare de căutare nu au găsit nicio urmă. O postare de a doua zi de pe Telegram susţinea că doi americani au fost luaţi prizonieri lângă Harkov.

UPDATE 19:40. Joe Biden a promis un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1 miliard de dolari

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, ce cuprinde în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă, în valoare totală de circa un miliard de dolari, relatează AFP şi CNN.

Liderul de la Casa Albă a făcut acest anunţ într-un comunicat în care a menţionat de asemenea că a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

''Am reafirmat angajamentul că Statele Unite vor fi alături de Ucraina în timp ce ea îşi apără democraţia şi susţin suveranitatea şi integritatea sa teritorială în faţa agresiunii neprovocate din partea Rusiei'', se arată în declaraţia emisă de preşedinţia SUA.

''L-am informat pe preşedintele Zelenski că SUA oferă încă un miliard de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară şi arme pentru apărarea costieră, precum şi muniţie pentru artilerie şi sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-şi susţine operaţiunile defensive în Donbas. Am discutat de asemenea despre eforturile de astăzi ale secretarului (n.r. american al apărării Lloyd) Austin la Bruxelles de a coordona un sprijin internaţional suplimentar pentru forţele armate ale Ucrainei'', a mai precizat Casa Albă, potrivit AGERPRES.

''Aproape 50 de ţări'', conform ambasadorului american la NATO, examinează miercuri la Bruxelles ajutorul militar pe care îl vor oferi în continuare Ucrainei, reuniune condusă de secretarul american al apărării Lloyd Austin.

UPDATE 19:00. Zelenski susține că Rusia are interese "de la Varșovia la Sofia"

Președintele Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Uniunea Europeană să lase Ucraina sa să pornească pe drumul spre aderarea la blocul comunitar, avertizând că ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia la Sofia, relatează Reuters.

Într-un discurs rostit în fața ambelor camere ale parlamentului ceh prin intermediul unei legături video, Zelenski a cerut, de asemenea, mai multe sancțiuni din partea UE împotriva Rusiei.

"Rusia nu este interesată doar de Mariupol, Sievierodonetsk, Harkov și Kiev. Nu, ambițiile sale sunt îndreptate asupra unei zone vaste, de la Varșovia la Sofia", a spus el. "Ca și în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care conducerea rusă are nevoie pentru a deschide calea spre alte țări, spre cucerirea altor popoare".

UE a adoptat șase runde de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Ucraina încearcă să obțină o a șaptea rundă pentru a crește presiunea asupra Rusiei.

Se așteaptă ca săptămâna aceasta Comisia Europeană să anunțe o decizie cu privire la cererea Ucrainei de obținere a statutului de țară candidată, înainte de summitul UE de săptămâna viitoare. Obținerea statutului de candidat ar fi un pas preliminar într-un proces lung de aderare.

"A acorda Ucrainei statutul de candidat acum înseamnă a dovedi că unificarea europeană este reală și că valorile europene funcționează cu adevărat și nu sunt doar indicate în anumite documente", a declarat Zelenski, potrivit MEDIAFAX.

El a spus că poporul ceh - în urma ocupației germane naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a deceniilor de dominație sovietică de după război - a știut cum se termină compromisul și ce rezultă din concesiile făcute tiraniei.

UPDATE 17:45. NATO va prepoziționa tancuri și echipamente militare pe Flancul Estic, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece

Urmările războiului Rusia - Ucraina: NATO va desfăşura forţe şi echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece, a declarat, miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

În premieră după Războiul Rece, NATO va desfăşura forţe şi echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic. Această decizie ar permite un răspuns mai rapid din partea Alianţei Nord-Atlantice în cazul unei ameninţări, a afirmat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO. ”La acest aspect colaborăm alături de Germania, dar ne aşteptăm ca toţi aliaţii să facă oferte similare, pentru a permite forţelor prepoziţionare care se antrenează şi sunt responsabile pentru apărarea unor teritorii specifice”, a precizat Jens Stoltenberg.

UPDATE 16:40. Războiul din Ucraina atinge un moment crucial: trei scenarii posibile

Serviciile de informații și analiștii militari din Occident au ajuns la concluzia că războiul din Ucraina a ajuns într-un moment critic, care ar putea influența evoluția războiului pe termen lung. S-a ajuns în această situație pe măsură ce Rusia își întărește atacurile de artilerie în estul țării, iar ucrainenii consumă tot mai multă muniție din perioada sovietică și cer aliaților occidentali să le trimită mai multe arme, notează CNN.

UPDATE 16:30. Putin câștigă mai mult din vânzarea de petrol decât cheltuiește pe războiul din Ucraina

Un raport făcut public pe 13 iunie arată că președintele rus Vladimir Putin a câștigat mai mulți bani din exporturile de petrol în primele 100 de zile ale războiului dus în Ucraina decât a cheltuit pentru conflict, relatează Newsweek.

Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), o organizație independentă de cercetare din Finlanda, a constatat că Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro în primele 100 de zile de conflict, adică aproximativ 97 de miliarde de dolari.

UPDATE 15:45. Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Turcia aşteaptă un ''răspuns scris'' din partea celor două țări pentru a debloca procesul

Turcia aşteaptă un răspuns scris din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile faţă de aderarea acestora la NATO, a anunţat miercuri ministrul turc de externe. ''Am trimis solicitările noastre scrise către aceste două ţări. (...) Acum aşteptăm răspunsul lor scris'', a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, citat de AFP.

Fără a detalia solicitările, ministrul a precizat că nu este vorba doar de o "schimbare a unor legi" din cele două ţări nordice, referindu-se la Suedia, care şi-a anunţat intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului. ''Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau o altă formă", a adăugat Cavusoglu.

UPDATE 15:30. NATO, despre ajutorul militar pentru Ucraina: "Necesită timp"

Ţările NATO vor furniza arme grele moderne Ucrainei, dar asta "necesită timp", pentru că militarii ucraineni trebuie instruiţi pentru utilizarea lor, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

"Am luat măsura de urgenţă, dar eforturile necesită timp", a explicat el în cursul unei conferinţe de presă înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai Alianţei.

"Tranziţia între materialul din epoca sovietică şi materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie gata să-l utilizeze", a subliniat el. "Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă", a insistat el.

Aliaţii au furnizat până în prezent Ucrainei arme grele care datează din epoca sovietică luate din stocurile lor, pentru că ucrainenii au fost formaţi pentru utilizarea lor. Cererile ucrainenilor se referă însă acum la armamente aflate în dotarea forţelor armate ale NATO.

"Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene după normele NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere, o mentenanţă", a subliniat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a participat marţi, la Haga, la o reuniune a liderilor din şapte ţări ale Alianţei (Ţările de Jos, Belgia, Polonia, România, Portugalia, Danemarca şi Letonia).

Potrivit lui, premierul olandez Mark Rutte a explicat procesul de punere la dispoziţie a obuzierelor, care prevede formarea militarilor ucraineni pentru a le utiliza.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov urmează să participe la reuniunea ministerială a NATO, care va fi precedată de o reuniune a ţărilor din "grupul de contact" creat de SUA.

"Ministrul Reznikov va prezenta cererile urgente, tipul de material şi modalitatea sa de transport pentru ca armele să fie decisive pe câmpul de luptă", a precizat Jens Stoltenberg, potrivit AGERPRES.

UPDATE 14:10 Kievul "aşteaptă o decizie" de la aliaţii săi occidentali privind armele

Ucraina, ale cărei forţe sunt în dificultate în faţa Moscovei în Donbas, "aşteaptă o decizie" miercuri în legătură cu o accelerare a livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali, a spus un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, potrivit AFP.

"Raportul Ucraina/Rusia la artilerie este de ordinul zece la unu. Primesc zilnic mesaje de la combatanţii noştri care spun: 'Rezistăm, spuneţi-ne doar când vor veni armele'", a scris el pe Twitter. "Transmit şi eu întrebarea (...): Bruxelles, aşteptăm o decizie", a adăugat Podoliak, cu puţin timp înaintea unei reuniuni pe acest subiect la Bruxelles între mai mulţi dintre aceşti aliaţi şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

UPDATE 14:00 Preşedintele ucrainean a fost invitat la summitul NATO de la Madrid

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este invitat să ia parte la summitul liderilor Alianţei, ce va avea loc la sfârşitul lunii iunie la Madrid, informează DPA.

''Zelenksi este, desigur, binevenit să vină personal. Dacă acest lucru nu este posibil pentru el, atunci ni se va adresa prin videoconferinţă'', a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles. ''Liderii NATO sunt extrem de angajaţi să susţină Ucraina'', a continuat Stoltenberg, şi să ''demonstreze această solidaritate nu doar în cuvinte, ci şi în fapte''.

UPDATE 13:50 Ucraina susţine că a primit doar 10% din armele promise de Occident

Preşedintele Zelenski continuă să ceară Occidentului arme grele. Până acum, Ucraina a primit doar 10% din armele pe care le-a solicitat.

UPDATE 13:30 Medvedev: "Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?”

Nouă declaraţie halucinantă despre soarta Ucrainei din partea oficialilor ruşi. Una dintre cele mai agresive voci de la Kremlin, cel puţin la nivel discursiv, de dovedeşte a fi a lui Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate, condus de Vladimir Putin.

UPDATE 13:20 Klaus Iohannis, despre transportul cerealelor din Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Baza Kogălniceanu, în declaraţiile comune cu preşedintele Franţei, despre transportul cerelelor din Ucraina, că acum, în momentul în care vorbim, deja România joacă un rol semnificativ în acest proces. ”Am transportat sute de mii de tone de grâu din Ucraina spre Constanţa şi de acolo spre pieţele lumii”, a spus şeful statului, arătând că este nevoie de o creştere semnificativă a acestei capacităţi.

UPDATE 13:00 Rusia susține că a distrus un depozit de armament livrat de NATO

Un depozit de muniţie - furnizată Ucrainei de către NATO - pentru armament străin a fost distrus cu rachete de croazieră de tip Kalibr, de înaltă precizie, în apropiere de localitatea Zolociv, anunţţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Armata rusă face acest anunţ după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să-şi accelereze livrările de armament în Ucraina.

UPDATE 12:30 Ministrul ungar al Apărării: Poziţia NATO privind războiul din Ucraina coincide cu interesul naţional al Ungariei

Poziţia NATO cu privire la războiul din Ucraina coincide cu interesul naţional al Ungariei, potrivit căruia trebuie depuse toate eforturile pentru a împiedica extinderea conflictului dincolo de graniţele Ucrainei, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, după ce s-a întâlnit cu soldaţii sosiţi pentru un exerciţiu militar la o bază de antrenament din Hajduhadhaz, în estul Ungariei, informează MTI.

UPDATE 12:00 Macron: Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" şi a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent şi geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus. Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul", a arătat preşedintele francez.

UPDATE 11:00 Plan al Occidentului de a construi silozuri la frontierele Ucrainei

Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit marţi un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale împiedicat de o blocadă rusă a porturilor de la Marea Neagra care a provocat o criza globală, relatează AFP.

UPDATE 10:00 Marea Britanie: Rusia controlează cea mai mare parte a orașului Severodonețk

Rusia controlează cea mai mare parte din Severodonețk, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, potrivit BBC. De asemenea, sute de civili au rămas blocați în combinatul Azot, situația fiind similară cu cea din Mariupol. Rusia a promis încetarea focului timp de 12 ore, pentru evacuarea ucrainenilor, și le-a cerut soldaților ucraineni să depună armele și să se predea.

UPDATE 08:30 Lupte violente în Donbas. Zelenski le cere compatrioţilor "să reziste": "Este vital să rămânem în Donbas!"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, marţi seară, compatrioţilor săi să "reziste" în Donbas, regiunea din estul Ucrainei considerată de el "vitală" şi de care va depinde viitorul războiului dus de Moscova contra Kievului, conform AFP.

"Este vital să rămânem în Donbas!", a declarat Zelenski în alocuţiunea sa zilnică către naţiune, difuzată pe Telegram, "apărarea regiunii este esenţială pentru a da un indiciu despre cel care va domina în săptămânile următoare". Preşedintele ucrainean a făcut aceste afirmaţii în contextul în care combatanţii au făcut ravagii de câteva zile în Severodoneţk şi Lisiceansk, două oraşe gemene de aproximativ 100.000 de locuitori, a căror înfrângere ar permite trupelor de la Moscova să ţintească Sloviansk, în regiunea Doneţk, la 70 km vest.

UPDATE 08:00 Ucraina are nevoie de "mai multe arme grele", potrivit şefului NATO

Ţările occidentale ar trebui să trimită Kievului mai multe arme grele pentru a o ajuta să combată armata rusă care progresează în estul Ucrainei, a declarat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, citat de news.ro.

"Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele", a spus Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important. NATO a început să "intensifice livrările de arme către Kiev", a adăugat el, subliniind că ucrainenii "depind absolut de (aceste livrări) pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiaie".

UPDATE 07:30 ONU îi avertizează pe ruși să nu adopte cu forța copii ucraineni

Un reprezentant al Organizației Națiunilor Unite susține că adopțiile nu sunt acceptate în timpul unei situații de criză și îi avertizează pe ruși să nu adopte copii din Ucraina, mutați în timpul războiului în Rusia, informează Mediafax. Se crede că mii de copii ucraineni au fost mutați în Rusia de la începutul invaziei. Un reprezentant al ONU avertizează că aceștia nu ar trebui să fie adoptați cu forța.

„Reiterăm, inclusiv Federației Ruse, că adopția nu ar trebui să aibă loc niciodată în timpul sau imediat după situații de urgență", a declarat directorul regional al Fondului ONU pentru copii (Unicef) pentru Europa și Asia Centrală, Afshan Khan.

UPDATE 07:00 Rusia se protejează de sancțiuni. Restricționează informațiile despre cheltuielile bugetare

Rusia va începe să restricționeze accesul public la unele date guvernamentale în încercarea de a proteja țara de sancțiuni suplimentare, a declarat marți Ministerul de Finanțe.

Ministerul a precizat că va restricționa parțial informațiile despre cheltuielile bugetare pe care le face publice, ca răspuns la "consecințele negative" ale sancțiunilor asupra economiei rusești. Stimulat de prețurile ridicate la energie pentru exporturile vitale de petrol și gaze ale Rusiei, excedentul bugetar al țării a ajuns la 1.490 de miliarde de ruble (26 miliarde de dolari) în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, conform Reuters, citat de Mediafax.

Ministerul Energiei a restricționat accesul la datele sale lunare privind producția lunară de petrol și gaze, o serie de companii mari nu au fost autorizate să își dezvăluie situațiile financiare, iar banca centrală a limitat, de asemenea, publicarea unor date. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 112 LIVE TEXT. Ajutor militar de încă 1 miliard de dolari pentru ucraineni. Joe Biden trimite rachete, obuze și piese de artilerie