Antena Meniu Search
x

Prima declarație a președintelui afgan Ashraf Ghani, după ce a fugit în Tadjikistan

Președintele afgan Ashraf Ghani spune că a luat decizia dificilă de a părăsi țara pe măsură ce talibanii avansau spre Kabul pentru a evita o vărsare de sânge în capitala cu șase milioane de oameni.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 15.08.2021, 22:23

Ashraf Ghani a fugit din Afganistan
Prima declarație a președintelui afgan, după ce a fugit în Tadjikistan - Profimedia Images

Ghani a făcut comentariile într-o postare pe Facebook adresată cetățenilor afgani. Sunt primele sale remarci de la plecarea din țară, scrie BBC. Unele rapoarte spun că a plecat în Tadjikistan.

”Talibanii plănuiau să mă îndepărteze şi să atace întregul Kabul şi oamenii din Kabul. Pentru a evita vărsarea de sânge, am decis că cel mai bine ar fi să plec”, a scris Ashraf Ghani.

Vestea că președintele afgan a fugit din țară, lăsând cale liberă talibanilor la putere, i-a făcut pe mulți dintre cetățenii acestei țări să se simtă abandonați în mâinile teroriștilor. 

Abdullah Abdullah, șeful Consiliului Afgan de Reconciliere Națională, a confirmat într-un videoclip online că Ashraf Ghani a plecat din țară: "Fostul președinte al Afganistanului a părăsit Afganistanul, lăsând țara în această situație dificilă", a spus Abdullah. „Dumnezeu ar trebui să-l tragă la răspundere”.

Pe acelaşi subiect

Solicitat pentru comentarii, biroul fostului președinte a spus că „nu poate spune nimic despre mișcarea lui Ashraf Ghani din motive de securitate”. Un reprezentant al talibanilor, care a intrat duminică dimineață în capitala Kabul, a declarat că grupul verifică unde se află Ghani.

Focuri de armă în Kabul, după fuga președintelui afgan

La scurt timp după confirmarea plecării președintelui afgan, în mai multe părți din Kabul s-ar fi auzit focuri de armă. Întrebați cu privire la acest lucru, reprezentanții talibanilor au răspuns că au intrat în oraș ”ca răspuns la o problemă de ordine”.

Cucerirea Afganistanului de către talibani are loc la o lună după ce ultimii soldaţi americani au fost retraşi din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Prima declarație a președintelui afgan Ashraf Ghani, după ce a fugit în Tadjikistan