Antena Meniu Search
x

Video Prima navă cu cereale plecată din Odessa, refuzată în Liban. Tot mai multe nave de transport părăsesc porturile de la Marea Neagră

Prima navă cu cereale care a plecat din portul Odessa, din Ucraina, a fost refuzată de cumpărătorul din Liban. Comerciantul nu a vrut să plătească pentru cele 26 de tone şi jumătate de porumb pentru că livrarea a întârziat prea mult, adică mai bine de 5 luni. Vasul ar fi trebuit să ajungă în Liban duminică, dar şi-a schimbat destinaţia spre un port turcesc şi va rămâne ancorat în largul coastei de sud a Turciei. Până acum, aproape 250.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina la bordul a 7 vase care au părăsit porturile de la inceputul lunii august.

de Redactia Observator

la 09.08.2022, 22:42

Vezi și

Nava a ajuns la destinţaie luni, conform programului, după ce a fost inspectată de Centrul de Coordonare Comună (CCC), înfiinţat la Istanbul în baza Acordului internţaional din oraş, semnat în iulie, anunţă Ministerul ucrainean al Infrastructurii, notează News.ro.

”Această primă experienţă reuşită (...) ne permite să fim optimişti în privinţa perspectivelor viitoare”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii Olensandr Kubrakov, citat într-un comunicat, care a mulţumit echipajului pentru că a fost unul dintre primele care au testat acest mecanism.

Cargoul Razoni, prima navă care a plecat din portul Odesa, la 1 august, cu 26.500 de tone de porumb la bord, care ar fi acostat duminică la Tripoli, în Liban, nu a ajuns încă la destinaţie.

Vineri, trei nave încărcate cu porumb, care se îndreaptă către Irlanda, Anglia şi Turcia, au plecat din Ucraina în convoi, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Pe acelaşi subiect

Tot mai multe nave cu cereale pleacă din Ucraina

Duminică, alte patru nave cargou le-au urmat, au anunţat autorităţile, precizând că acestea transportă aproximativ 170.000 de tone de mărfuri ”legate de agricultură”.

Invers, un prim vapor a reuşit să acosteze în portul ucrainean Ciornomorsk (sud), la Marea Neagră, pentru a încărca cereale. Aceasta este o premieră de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene.

La 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat acorduri separate - validare de Turcia şi ONU - care permit exportul cerealelor ucrainene şi produselor agricole ruseşti, în pofida sancţiunilor impuse de Occident, cu scopul de a atenua o criză alimentară. În schimnul unei treceri securizate către apele internţaionale, navele care intră în porturile ucrainene este necesar să fie inspectate într-un port turc de către experţi ruşi, ucraineni,l turci şi ONU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Prima navă cu cereale plecată din Odessa, refuzată în Liban. Tot mai multe nave de transport părăsesc porturile de la Marea Neagră