Antena Meniu Search
x

Primele audieri din ancheta pentru demiterea lui Joe Biden. Care sunt șansele ca președintele SUA să plece de la Casa Albă

Republicanii au lansat o anchetă în vederea destituirii preşedintelui democrat Joe Biden, motivată de afaceri controversate ale fiului său în străinătate, considerată total lipsită de fundament de către democraţi, relatează AFP. Conservatorii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, îl acuză din ianuarie pe liderul democrat de faptul că a minţit poporul american cu privire la întreprinderile fiului său mai mic, Hunter Biden. Unii dintre republicanii susţin că funcţiile trecute ale lui Biden l-au ajutat pe fiul său în afaceri, transmite News.ro.

de Redactia Observator

la 29.09.2023, 16:50

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii
Primele audieri din ancheta pentru demiterea lui Joe Biden. Care sunt șansele ca președintele SUA să plece de la Casa Albă - Profimedia

În prima audiere parlamentară consacrată acestei proceduri de destituire, şeful Comisiei de Anchetă a Camerei Reprezentanţilor James Comer a dat asigurări că a ”găsit o cantitate zdrobitoare de probe care demonstrează că preşedintele Biden a abuzat de funcţiile sale publice în profitul financiar al familiei sale”.

"Timp de ani de zile, preşedintele Biden a minţit poporul american pe tema cunoaşterii şi participării sale la afacerile corupte ale familiei sale", a acuzat acest ales republican din Kentucky.

Ancheta este respinsă pur şi simplu de către democraţi. "Dacă republicanii ar avea vreo probă irefutabilă, ar prezenta-o azi", a ironizat Jamie Raskin"Comisia a primit 12.000 de pagini de documente bancare. Nici măcar o pagină nu arată că vreun cent a ajuns la preşedintele Biden. Am primit 12.000 de pagini de rapoarte, am ţinut audieri şi am purtat discuţii cu toată lumea, iar cu toate acestea nu am găsit nicio probă a delapidării preşedintelui Biden. Ei n-au nimic împotriva lui Biden", a dat democratul.

Alesul şi-a acuzat colegii republicani de faptul că desfăşoară această investigaţie numai din cauza "presiunilor" lui Donald Trump, inculpat (”impeached”) de două ori în Congres, şi care a cerut această anchetă împotriva succesorului său.

Pe acelaşi subiect

Hunter Biden, un fost om de afaceri, în vârstă de 53 de ani, a devenit ţinta privilegiată a dreptei americane. Aleşii îl acuză de faptul că a făcut afaceri la limita legii și moralității în Ucraina şi China pe când Joe Biden era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017), şi că a făcut bani de pe urma numelui şi reţelelor tatălui său.

Constituţia americană prevede că Congresul îl poate destitui pe preşedinte în caz de "trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore".

Şefu statului american, în vârstă de 80 de ani, a fost susţinut întotdeauna în mod public de către fiul său, cu un trecut plin de adicţii şi cu probleme în justiţie în urma unor acuzaţii de deţinere ilegală a unei arme de foc.

"Mă trezesc în fiecare zi (...) fără să mă concentrez asupra destituirii. Am de muncit. Trebuie să mă ocup de problemele care afectează poporul american zi de zi", declara Joe Biden în septembrie.

Ce șanse au republicanii să-l demită pe Joe Biden?

Această investigaţie, care nu are aproape nicio şansă de succes, ar putea da dureri de cap Casei Albe înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024, în care Joe Biden candidează. Procedura de destituire se desfăşoară în două etape.

Camera Reprezentanţilor se pronunţă prin vot, cu o majoritate simplă, după ce a desfăşurat o anchetă, asupra articolelor inculpării, care detaliază fapte reproşate preşedintelui - etapa denumită ”impeachment” în engleză. În acest stadiu, "cred că probele actuale nu permit justificarea unor articole de inculpare", a declarat un martor în audieri, joi, profesorul Jonathan Turley de la universitatea George Washington. În cazul în care inculparea este adoptată prin vot, Senatul, Camera inferioară a Congresului, este cea care-l judecă pe preşedinte.

Joe Biden foarte probabil va fi achitat, în contextul în care Partidul său Democrat este majoritar în această Cameră. Deschiderea unei proceduri de destituire este cerută de luni de zile de către aripa trumpistă a Partidului Republican, cu care preşedintele camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy a fost nevoit să facă multe compromisuri pentru a ajunge în această funcţie, în ianuarie.

Niciun preşedinte american nu a fost destituit în istoria Americii. Trei preşedinţi au fost inculpaţi - Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi 2021. Însă toţi trei au fost achitaţi. Richard Nixon a preferatb să demisioneze, în 1974, pentru a evita o destituire sigură în Congres, din cauza scandalului Watergate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Primele audieri din ancheta pentru demiterea lui Joe Biden. Care sunt șansele ca președintele SUA să plece de la Casa Albă