Antena Meniu Search
x

Video Primul Război Mondial digital. Zeci de site-uri propagandiste blocate şi soldaţi identificaţi pe Tinder

Este pentru prima dată în istorie când lumea se confruntă cu o a cincea dimensiune a războiului. În paralel cu mişcările de pe front, din spatele ecranelor, o armată globală lansează atacuri împotriva unui inamic comun. Vladimir Putin pierde, de la o zi la alta, muniţia digitală, pe măsură ce îi sunt blocate site-urile de propagandă în Uniunea Europeană. Lupta cibernetică poate lăsa, însă, urme adânci în arhitecturile statelor pentru că mare parte din datele importante sunt stocate acum pe servere, aşa că securitatea cibernetică devine un punct de apărare strategică într-un război care abia a început.

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 19:56

Vezi și

Televiziunea de stat din Rusia şi mai multe site-uri apropiate de Kremlin au fost interzise, oficial, în România. Măsura vine în urma sancţiunilor impuse la nivel european.

Silviu Stahie - specialist securitate cibernetică: Se lucreză şi la interzicerea emisiilor acestora pentru că Russia Today are şi emisii de televiziune în spaţiul european şi există discuţii să fie interzise şi în alte zone, cum ar fi Canada, de exemplu.

Toată lumea digitală a întors armele împotriva lui Vladimir Putin. Companiile big tech, precum Google şi Facebook, au interzis canalelor ruseşti să mai cumpere spaţiu publicitar în social media. Şi hackerii încearcă să oprească fabrica de propagandă rusească. Gruparea Anonymous a declarat război cibernetic Rusiei şi a revendicat deja o serie de atacuri, inclusiv piratarea site-ului oficial al Kremlinului, a televiziunii de stat sau spargerea unor baze de date din Belarus.

Primele agresiuni online au venit, însă, din Est, chiar înainte de invazia în Ucraina

Pe acelaşi subiect

Mihai Rotariu - purtător de cuvânt DNSC: Un malware, de exemplu, care poartă denumirea de WhisperGate, era camuflat ca ransomware, dar avea un caracter distructiv, era capabil să şteargă fişiere, să corupă hard disk-uri, pentru a corupe sistemul de operare vizat.

A cincea dimensiune a războiului nu are graniţe, aşa că oricine foloseşte un dispozitiv conectat la internet este o potenţială victimă. În România, trei site-uri reputate de ştiri au fost clonate de hackerii ruşi.

Mădălin Dumitru - CEO Cyber Smart Defence: Fiecare dintre noi trebuie să fim conştienţi că suntem în mijlocul unui război cibernetic şi să avem grijă la igiena noastră cibernetică, pe ce link-uri dăm click.

Silviu Stahie - specialist securitate cibernetică: Foarte multe companii şi instituţii din Europa vor rămâne fără soluţii de securitate pentru că o parte dintre aceste soluţii sunt din Rusia.

Însă războiul digital nu se opreşte în lumea virtuală

Marian Hurducaş - consultant comunicare digitalăExistă staţii de încărcare a maşinilor electrice care nu mai funcţionează în Rusia pentru că au fost compromise de un cyberatack şi care inclusiv afişează mesaje de susţinere a Ucrainei.

Google Maps nu mai este disponibil în Ucraina, pentru a nu fi folosit de trupele lui Putin. Pe de altă parte....

Mădălin Dumitru - CEO Cyber Smart Defence: Soldaţii ruşi au fost localizaţi pentru că aceştia, în pauzele dintre atacuri, au activat aplicaţia Tinder.

Ucraina a anunţat pe Twitter că “recrutează” talente digitale pentru o armată IT care să poată contracara un atac informatic de anvergură, care ar viza compromiterea infrastructurii ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Primul Război Mondial digital. Zeci de site-uri propagandiste blocate şi soldaţi identificaţi pe Tinder