Antena Meniu Search
x

Primul soldat turc ucis în ofensiva din Siria

Armata turcă a anunţat primul deces al unui soldat în cursul amplei ofensive lansate sâmbătă în nordul Siriei, împotriva miliţiilor kurde din această zonă.

Vezi și

Armata turcă a anunţat primul deces al unui soldat în cursul amplei ofensive lansate sâmbătă în nordul Siriei, împotriva miliţiilor kurde din această zonă. În urma luptelor şi-au pierdut viaţa cel puţin 54 de luptători kurzi şi rebeli sirieni susţinuţi de Turcia, dar şi 22 de civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Operaţiunea militară turcă intitulată "Ramura de Măslin" urmăreşte îndepărtarea miliţiei kurde din regiunea siriană Afrin, de la graniţa cu Turcia. Formaţiunea kurdă a fost sprijinită de Statele Unite în luptele împotriva Statului Islamic. Dar guvernul de la Ankara o califică drept "teroristă" deoarece este aliată cu separatiştii kurzi din sud-estul Turciei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis să încheie ''în foarte scurt timp'' ofensiva din Afrin. Dar luptătorii kurzi afirmă că vor rezista şi vor aduce în zonă întăriri din alte regiuni ale Siriei.

În replică, forţele kurde au lansat mai multe rachete asupra unor localităţi din sudul Turciei, unde zeci de civili au fost răniţi.

Conflictul a generat manifestaţii violente în Turcia dar şi în nordul Ciprului, cu populaţie turcă, guvernat de autorităţi recunoscute doar de Ankara. În partea de nord a capitalei cipriote, Nicosia, sute de oameni au manifestat în faţa redacţiei unui ziar care criticase ofensiva turcă din Siria. Clădirea a fost bombardată cu pietre, ouă şi sticle de apă iar câţiva protestatari mai înfierbântaţi au încercat chiar să o ia cu asalt, fără să fie opriţi de poliţişti.

Ziarul fusese criticat vehement de preşedintele Erdogan, care calificase drept "imorale" relatările sale despre operaţiunea din Siria. Mai multe guverne occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de intervenţia turcă în Siria iar Consiliul de Securitate al ONU a examinat subiectul, fără a lua vreo decizie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Primul soldat turc ucis în ofensiva din Siria