Meniu
Search
x

Primul zbor comercial internațional a aterizat la Kabul, după preluarea puterii de către talibani. La bord se aflau 10 persoane 

Un avion aparţinând companiei pakistaneze PIA a aterizat luni pe aeroportul din Kabul - primul zbor comercial internaţional după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, la 15 august, au constatat jurnalişti AFP.

De Redactia Observator la 13.09.2021, 13:00

Acesta este unul dintre primele semne ale unei normalizări economice a ţării şi a principalului aeroport afgan, asediat la sfârşitul lui august de mii de afgani care voiau să părăsească ţara, după întoarcerea la putere a islamiştilor fundamentalişti. Aeronava PIA, care a aterizat către ora locală 10.30 (9.00, ora României), transporta doar câteva persoane.

”Nu era aproape nimeni la bordul acestui avion. Erau aproximativ zece persoane (...), poate, în plus faţă de membrii echipajului”, a declarat un jurnalist AFP care se afla la bordul acestui zbor de la Islamabad.

Compania pakistaneză lucrează să facă aceste zboruri regulate

Un purtător de cuvânt al PIA confirma duminică acest prim zbor către Kabul, precizând însă că firma lucrează încă să facă aceste zboruri regulate.

Pe acelaşi subiect

”Este un moment important, o zi de speranţă”, a declarat AFP un angajat al aeroportului din Kabul, purtând o cămaşă lungă tradiţională, albastră, şi exprimându-şi speranţa ca şi alte companii să urmeze rapid exemplul PIA şi să zboare din nou către Kabul.

În urma preluării bruşte a puterii de către talibani, aliaţii occidentali ai fostului Guvern înlăturat, conduşi de către Statele Unite, au organizat pe aeroportul din Kabul un uriaş pod aerian, care a permis evacuarea în toal a 123.000 de oameni, în principal afgani.

Talibanii, reîntorși la putere după 20 de ani

Aşteptarea haotică şi disperată a afganilor a luat o întorsătură dramatică la 26 august, când aripa locală a Statului Islamic (SIK) a comis un atentat în mijlocul mulţimii, omorând peste 100 de oameni. Talibanii au preluat apoi controlul total asupra aeroportului, asistaţi de către aliaţii lor din Qatar, iar semene ale unei reveniri la normal s-au multiplicat de zece zile.

Două zboruri charter - operate de către Qatar Airways - au decolat săptămâna trecută, având la bord pasageri străini şi afgani care nu au putut fi evacuaţi iniţail. La 3 septembrie, compania aeriană publică afgană - Ariana Airlines - a anunţat că şi-a reluat zborurile interne.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Primul zbor comercial internațional a aterizat la Kabul, după preluarea puterii de către talibani. La bord se aflau 10 persoane 

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman