Antena Meniu Search
x

Procurorii au aflat adevăratul motiv din spatele atacului armat din Belgrad, comis de adolescentul de 13 ani. Masacrul a durat 120 de secunde

În doar 120 de secunde, Kosta Kecmanovic, în vârstă de 13 ani, a împuşcat 16 persoane, dintre care nouă au murit. Acesta este bilanţul tragediei de săptămâna trecută, care a paralizat Serbia. În urma percheziţiilor, procurorii au descoperit adevăratul motiv din spatele măcelului: adolescentul nu ar fi vrut ca alţi copii mai deştepţi decât el să se afirme, potrivit publicaţiei locale Telegraf.rs, care citează surse din anchetă.

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 14:41

Procurorii au aflat adevăratul motiv din spatele atacului armat din Belgrad, comis de adolescentul de 13 ani. Masacrul a durat 120 de secunde
Procurorii au aflat adevăratul motiv din spatele atacului armat din Belgrad, comis de adolescentul de 13 ani. Masacrul a durat 120 de secunde - Profimedia Images

Oamenii legii au percheziţionat apartamentul familiei lui Kosta, cel mai tânăr ucigaş în masă din istorie, autorul masacrului din Belgrad. Potrivit sursei citate, pe lista criminalului s-ar fi aflat numele a 16 elevi despre care credea că sunt mai buni decât el la şcoală. Pe unii nici nu îi cunoştea personal. 

Potrivit oamenilor legii, adolescentul a citit Codul penal al Serbiei şi ştia că nu va răspunde penal dacă va comite crimele până la împlinirea vârstei de 14 ani. Şi-a plănuit masacrul timp de o lună, avea inclusiv o schiţă a şcolii şi o listă cu numele victimelor sale. 

Procuratura l-a pus în schimb sub acuzare pe tatăl copilului. Bărbatul, care a fost identificat doar ca Vladimir K., ar putea fi condamnat la 12 ani de închisoare pentru tulburarea gravă a securităţii publice. Parchetul a anunţat că va cere instanţei să desfăşoare procedurile preliminare cu suspectul în arest, "pentru a împiedica influenţarea martorilor, repetarea infracţiunii şi din cauza temerii publice".

Anchetatorii afirmă că el şi-a învăţat fiul să folosească armele de foc, ducându-l la şedinţe de tragere "în ciuda faptului că copilul are 13 ani, iar o astfel de activitate era (...) nepotrivită pentru vârsta lui".

Pe acelaşi subiect

Filmul atacului de la şcoala din Belgrad

Atacul s-a petrecut pe 3 mai, în jurul orei 8:40, în Vračar, un cartier de lux al Belgradului. Se ştie că era spre sfârşitul primei ore, cu puţin înainte de ora 8:40, când a venit la şcoala "Vladislav Ribnikar". La intrare, de la o distanţă de 14 metri, l-a omorât pe paznicul Dragan Vlahović cu focuri de armă trase cu pistolul CZ-99 al tatălui său, pe care, în mod evident, fusese antrenat să îl folosească.

Apoi a împuşcat două fete care erau de serviciu, pe holul şcolii. Pe una a împuşcat-o în cap, iar pe cealaltă în picioare. Fata rănită la cap este în stare foarte gravă, iar medicii se luptă pentru viaţa ei. A urmat uciderea unui alt copil, întâlnit pe holul şcolii.

Undeva, în acele momente, a golit primul încărcător de 18 cartuşe de calibru 9 mm şi a pus unul nou. Potrivit propriei sale mărturisiri, el însuşi umpluse anterior patru cutii cu muniţie, cu 18 cartuşe în fiecare cutie.

Apoi a intrat în clasa sa, VII B. Acolo, mai întâi a împuşcat-o în gât pe profesoara de istorie Tatjana Stevanović şi a rănit-o grav, după care a început să tragă în colegi. A ucis şapte, ajungând la un bilanţ total de nouă morţi - şapte fete, un băiat şi paznicul şcolii.

Ceilalţi copii din şcoală au auzit împuşcăturile, dar la început au crezut că este vorba de petarde. Unii au fost amuzanţi, alţii au fost enervaţi de zgomot, iar profesorii au încercat să-i calmeze. Dar în curând a devenit clar că era vorba de o tragedie. Copiii au început să ţipe şi să ceară ajutor, iar profesorii le spuneau elevilor să nu părăsească sălile de clasă. „Vă rog, nu ieşiţi afară! Vă rog! Cineva a intrat cu o armă!” - a strigat unul dintre profesori.

Când au început împuşcăturile, primul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:40 de către Ivanka Jovanović, directoarea adjunctă a şcolii, care a spus că un copil a intrat în şcoală cu o armă de foc şi „trage la întâmplare”. Ivanka Jovanović nu ştia în acel moment că elevul Kosta Kecmanović nu trăgea la întâmplare, ci dimpotrivă. El încerca cu sânge rece şi calculat să-şi pună în aplicare în mod consecvent planul întunecat pe care poliţiştii aveau să îl descopere mai târziu mâzgălit pe hârtii mototolite.

Printre victimele şi răniţii împuşcaţi se numără mai mulţi elevi de pe lista lui Kosta. El şi-a pus în aplicare aproape în totalitate planul făcut, cu excepţia faptului că nu a mai urcat la etaj, cum intenţiona iniţial să facă. După ce a tras în clasă, a ieşit în curtea şcolii.

Următorul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:42, chiar de către Kosta Kecmanović. Acesta a raportat că a împuşcat mai multe persoane în şcoala elementară "Vladislav Ribnikar".

Între timp, poliţia a sosit şi, fără a întâmplina rezistenţă, l-a imobilizat pe băiat. Asupra lui au fost găsite un rucsac, un pistol CZ-99 cu care a ucis cele nouă persoane, precum şi cocktailuri Molotov. Se gândea să blocheze cu ele intrarea în şcoală până când va termina ceea ce plănuia, dar a renunţat la această parte a planului pentru că se temea de explozie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Procurorii au aflat adevăratul motiv din spatele atacului armat din Belgrad, comis de adolescentul de 13 ani. Masacrul a durat 120 de secunde