Antena Meniu Search
x

Proiect controversat în San Francisco: 5 milioane de dolari pentru fiecare afroamerican și venit anual de 100.000 de dolari, timp de 250 de ani

O polemică aprigă are loc la San Francisco, după prezentarea în Consiliul Municipal a unui plan de acordare de ”reparaţii”, compensaţii ale moştenirii rasismului sistematic, care propune să se acorde câte cinci milioane de dolari fiecărui afroamerican din oraş, relatează AFP, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 12:13

protest în Miami Downtown, Florida, 31 mai 2020
Proiect controversat în San Francisco: 5 milioane de dolari pentru fiecare afroamerican și venit de 100.000 de dolari, timp de 250 de ani - Shutterstock (arhivă)

Acest plan, discutat într-o reuniune publică marţi seara, a fost realizat de către o comisie însărcinată de oraş să facă propuneri în vederea corectării inegalităţilor suferite de către afroamericani din vremea sclaviei. ”Vieţile de culoare contează. Aveţi oczia s-o demonstraţi azi. Faceţi-o prin reparaţii”, a îndemnat marţi, în Consiliul Muncipal, o poliţistă de culoare care militează în favoarea unei reforme a forţelor de ordine, Yulanda Williams.

În afara aceastei măsuri, planul prevede 100 de recomandări şi propune de exemplu garantarea unui venit anual minim de aproape 100.000 de dolari, timp de 250 de ani, fiecărui adult de culoare eligibil, o casă la San Francisco cu un dolar de familie sau anularea datoriilor beneficiarilor.

Opozanţii planului denunţă un proiect ”absurd”

”Nu este deloc serios şi, în plus, este o uriaşă pierdere de timp, o distregere totală”, declară AFP şeful Partidului Republican din San Francisco John Dennis. ”Bugetul (anual) al oraşului este de 14 miliarde de dolari”, subliniază el, estimând că planul costă ”50 de miliarde”.

Ideea acordării de reparaţii împotriva rasismului sistemic are vântul în pupa în rândul stângii americane, în urma unor studii care arată că politicile publice americane au crescut, timp de de decenii, probabilitatea ca populaţia afroamericană să fie săracă, şomeră şi în închisoare.

Comisia din California, înființată ca urmare a mișcării BLM (Black Lives Matter)

California a înfiinţat o comisie cu privire la acest subiect în urma mişcării ”Black Lives Matter”, în 2020, iar mai multe oraşe au făcut acelaşi lucru.

În 2021, municipalitatea din Evanston, lângă Chicago, a devenit primul oraş american care a adoptat un plan de acordare de reparaţii, acordând ajutoare financiare locuitorilor săi afroamericani pentru ca aceştia să-şi renoveze locuinţele.

Însă planul avut în vedere la San Francisco este de departe cel mai ambiţios. Oraşul are zeci de mii de locuitori afroamericani, iar criteriile de eligibilitate abia urmează să fie stabilite. Un raport final urmează să fie prezentat în iunie, iar Consiliul Municipal să se pronunţe după aceea.

Activişti ai drepturilor civice îndeamnă ca acest proeict să nu fie redus la o singură măsură. ”Expedierea acestei probleme într-o luptă pentru cinci milioane de dolari este incorectă şi necinstită”, declară AFP Amos Brown de la Asociaţia NAACP.

”Asta nu arată toată teroare şi durerea pe care le-am suferit. Poziţia mea este pentru tot ceea ce am îndurat. Este vorba despre cinci milioane de dolari plus programe specifice” de susţinere şi dezvoltare economică, locuinţă, sănătate şi educaţie, subliniază el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Proiect controversat în San Francisco: 5 milioane de dolari pentru fiecare afroamerican și venit anual de 100.000 de dolari, timp de 250 de ani