Antena Meniu Search
x

Zeci de mii de persoane au protestat în Statele Unite, după moartea controversată a unui bărbat

Este revoltă în Statele Unite. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe, după ce un bărbat de culoare a murit în timp ce era arestat. Demonstraţiile au degenerat rapid. Protestatarii au atacat forţele de ordine, au devastat şi jefuit magazine şi au incendiat mai multe clădiri.

de Redactia Observator

la 28.05.2020, 23:47

Vezi și
  • George Floyd a murit în condiții cel puțin suspecte, când era imobilizat de mai mulți polițiști.
  • Cei patru polițiști implicați în tragedie au fost eliberați din funcții.

Furioşi, mii de americani au ieşit în stradă înarmaţi cu pietre, cocktailuri Molotov şi bâte, în Minneapolis, Los Angeles şi alte oraşe americane. Nimic nu le-a stat în cale. Protestatarii au vandalizat maşinile de poliţie care le ieşeau în cale, au incendiat clădiri şi au jefuit magazine. 

Oamenii au încercat să intre şi în secţia de poliţie, unde lucrau cei patru poliţişti acuzaţi că au ucis un bărbat de culoare. 

Protestatarii spun că nu se vor opri până când cei vinovaţi pentru moartea lui Floyd nu vor fi pedepsiţi. 

În vârstă de 46 de ani, George Floyd a fost oprit de poliţie lunea trecută, în timpul unui control de rutină. Agenţii spun că bărbatul s-a opus arestării. Dar imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată altceva. 

Imediat ce a coborât din maşină, George Floyd a fost imobilizat şi încătuşat. Nu a protestat nicio clipă. 

" - Nu pot să respir, domnule ofiţer! 

- Taci! 

- Mă omori! Mă omoară, omule! 

- Frate, i-ai pus piciorul pe cap, omul. Dă-te de pe el. 

- Îi curge sânge din nas, pe bune, las-o!

Așa a arătat discursul tulburător.

Mai bine de şapte minute a stat agentul de poliţie cu genunchiul pe gâtul bărbatului, până l-a lăsat fără suflare. O ambulanţă l-a preluat inconştient, iar la spital, medicii nu i-au mai putut salva viaţa. 

Rodney Floyd, fratele victimei: Nu a rănit pe nimeni. Și-ar fi dat și ultima bucată de pâine. Lor nu le-a păsat și l-au tratat mai rău decât pe un animal. 

Cei patru poliţişti, care au fost implicaţi în incident, au fost daţi afară. O pedeapsă prea mică, cred rudele şi prietenii bărbatului ucis: "Sincer, cred că ar trebui să primească pedeapsa cu moartea. A luat o viaţă, trebuie să dea o viaţă la schimb".

Comportamentul poliţiei faţă de comunitatea americană rămâne un subiect sensibil în Statele Unite. În 2014, timp de mai multe luni, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă după ce un bărbat de culoare a fost ucis de un poliţist. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Zeci de mii de persoane au protestat în Statele Unite, după moartea controversată a unui bărbat