Alexandru Lukaşenko, huiduit de muncitori în timp ce ținea un discurs la o fabrică (Video)
Președintele Belarusului, Alexadru Lukaşenko, a fost huiduit de muncitori după ce a făcut o vizită la o fabrică de tractoare din capitala Minsk. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă și cer schimbarea conducerii, în urma acuzațiilor de fraudă electorală la alegerile prezidențiale din 9 august.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
- Proteste masive în Belarus, după alegerile prezidențiale
- Alexadru Lukaşenko, acuzat de reprimarea violentă a manifestațiilor
Muncitorii au strigat "pleacă" și l-au huiduit pe Lukaşenko chiar în timp ce acesta le vorbea. Președintele în funcție s-a oprit din discurs, i-a privit timp de câteva secunde și le-a mulțumit.
În întreaga țară a pornit un val de proteste pașnice împotriva preşedintelui Lukașenko. "Marşul libertăţii", aşa cum l-au denumit cetăţenii, a fost cea mai mare manifestaţie din istoria Belarusului, cu peste 200.000 de cetățeni în stradă.
Un alt miting a fost organizat chiar de Lukaşenko. Însă protestul în masă în care s-a cerut demisia liderului care conduce de 26 de ani Belarusul a eclipsat contramanifestaţia preşedintelui.
Liderul de la Minsk, aflat la putere din 1994, invocă riscul unei invazii militare a Belarusului.
"Unii vor noi alegeri. Uitați-vă pe ferestre. Sunt tancuri și avioane la 15 minute distanță de granițele noastre și asta nu e o coincidență. Forțele NATO își desfășoară echipamentele militare lângă porțile noastre", a declarat Alexadru Lukașenko.
În cursul dimineții, prezentatorii televiziunii de stat au refuzat să apară în fața camerelor de filmat, în solidaritate cu protestatarii.
Potrivit BBC, 6.700 de persoane au fost arestate iar două au murit în confruntările cu poliția de săptămâna trecută.
Cu toate acestea, președintele pare a fi dispus să renunțe la putere după un referendum pentru modificarea constituției, dar "nu sunt presiune și nu sub presiunea străzii".
Potrivit Reuters, Uniunea Europeană se pregătește să transmită Rusiei să nu intervină, după ce Moscova s-a declarat pregătită să ofere ajutor militar în cazul unei amenințări externe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰