Antena Meniu Search
x

Protestele continuă în Serbia, însă fără violențe

Manifestaţiile anti-guvernamentale au continuat la Belgrad pentru a treia seară la rând. De această dată, protestatarii au fost paşnici, dar au încălcat, cu bună ştiinţă, noile restricţii impuse pentru limitarea epidemiei. Deşi adunările publice au fost interzise, mii de oameni au încercuit parlamentul Serbiei. Preşedintele sârb susţine că protestatarii nu vor altceva decât să preia puterea, fără alegeri.

de Redactia Observator

la 10.07.2020, 11:03

Vezi și
  • Mii de sârbi au prostestat în Belgrad
  • Noi restricții din cauza pandemiei

Atmosfera din jurul parlamentului Serbiei a fost total diferită de cea din serile precedente. În locul confruntărilor cu poliţia, câţiva tineri au încins o horă pe bulevardul ocupat de mulţime. Manifestanţii spun că incidentele din primele două zile au fost provocate de huligani infiltraţi printre ei pentru a-i discredita.

BLAGOJE RISTOVICI, manifestan: Eu am fost la toate protestele şi niciodată, până acum, nu au fost violenţe, confruntări sau alte lucruri de acest gen.

Protestele s-au declanşat după ce preşedintele Aleksandar Vucici a anunţat că va interzice din nou, în weekend, ieşirea oamenilor din case. Aceasta după ce epidemia de Covid-19 a revenit în forţă în ultimele săptămâni. Sub presiunea manifestaţiilor, s-a renunţat la carantină, dar s-au instituit alte restricţii.

ANA BRNABICI, prim-ministru: La Belgrad sunt, de acum înainte, interzise adunările publice la care participă mai mult de 10 persoane, atât în interior cât şi în exterior.

Manifestanţii îl acuză pe Vucici că, după restricţiile de la început, a decis prea repede relaxarea, pentru a organiza alegerile parlamentare pe care partidul său le-a câştigat. Ar fi favorizat astfel răspândirea virusului doar pentru a-şi consolida puterea.

KATARINA RADOVANOVICI, manifestantă: Sunt aici pentru că nu mai pot suporta dictatura. Vreau să mă simt liberă în ţara mea.

În ciocnirile din serile trecute au fost răniţi sute de protestatari şi aproape 120 de poliţişti. Preşedintele afirmă că măsurile anti-virus au fost doar un pretext iar manifestanţii au încercat, de fapt, o lovitură de stat.

ALEKSANDAR VUCICI, președintele Serbiei: Vor, de fapt, să vină la putere fără să câştige alegerile, împotriva voinţei poporului.

Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea după apariţia unor imagini cu manifestanţi loviţi brutal de poliţişti. Dar nu s-a renunţat la organizarea dialogului, mult aşteptat, dintre Vucici şi liderii din Kosovo. Discuţiile încep astăzi în prezenţa lui Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Protestele continuă în Serbia, însă fără violențe