Trump a aruncat America în era protestelor, cu decretul de închidere a frontierelor
În Statele Unite şi în întreaga lume continuă protestele la adresa decretului care închide frontierele Statelor Unite pentru cetăţenii din sapte ţări majoritar musulmane, ca şi pentru toţi refugiaţii.
În Statele Unite şi în întreaga lume continuă protestele la adresa decretului care închide frontierele Statelor Unite pentru cetăţenii din sapte ţări majoritar musulmane, ca şi pentru toţi refugiaţii.
Mai mulţi judecători federali au blocat, parţial, decretul preşedintelui Donald Trump. Iar opoziţia democrată doreşte să-l anuleze prin lege. Trump şi echipa sa îşi apără decretul, pe motiv că previne astfel intrarea teroriştilor în ţară.
-Suntem oameni, nu suntem ilegali!
-Lăsaţi-i să intre!
- La un pas de moarte. A uitat aragazul deschis, apoi a aprins un chibrit şi totul a explodat
- Omor fără milă! I-a dat cu barda în cap, pentru o datorie.
- Zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe din ţară, dar şi în capitalele europene, împotriva graţierii
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
Aeroporturile internaţionale din Statele Unite au devenit scene de protest, după ce sute de călători, afectaţi de restricţiile decise de Trump, au fost reţinuţi la coborârea din avioane. Manifestaţiile au fost intense, dar paşnice. Doar la Seattle poliţiştii au simţit nevoia să intervină în forţă împotriva protestatarilor.
Apărătorii drepturilor civile s-au mobilizat în ajutorul pasagerilor reţinuţi, al căror număr nici nu se cunoştea precis. Fiecare eliberare a fost salutată ca o victorie.
Proteste au avut loc şi în centrele oraşelor, inclusiv la Washington, la Congres şi în faţa Casei Albe.
-Fără ură, fără teamă, refugiaţii sunt bineveniţi aici!
Politicieniii au luat şi ei atitudine. Unii s-au alăturat manifestanţilor, iar liderul opoziţiei din Senat, emoţionat până la lacrimi, s-a angajat să anuleze, prin lege, decretul preşedintelui.
-Acest ordin executiv... a fost răuvoitor şi neamerican.
Partidul Democrat nu deţine majoritatea în niciuna dintre camerele Congresului. Dar decretul suscită îngrijorare şi printre republicani, mai ales că nu toţi sunt entuziasmaţi de alegerea lui Trump.
-Este foarte multă confuzie în toate acestea, iar relatările presei arată că nici Departamentul Securităţii Interne, nici cel al Justiţiei, nici altele nu au fost consultate înainte de a se lua această decizie.
Reacţii severe vin şi din străinătate. Liga Arabă afirmă că restricţiile sunt "nejustificate", Iranul, una din ţările afectate, avertizează că va riposta, iar multe ţări aliate cu Statele Unite califică măsurile ca fiind discriminatorii.
-Mesajul meu, ca primar al Londrei, este puternic şi clar: consider că restricţiile sunt crude şi ruşinoase iar prim-ministrul nostru nu trebuie să le încuviinţeze.
Preşedintele Trump rămâne însă neclintit. El a replicat, ca de obicei, pe reţelele sociale: i-a mustrat pe senatorii care îi contestă măsurile şi a susţinut că acestea nu-i vizează, în mod special, pe musulmani. Iar consilierii săi i-au reluat afirmaţiile la televiziuni.
-Este o prostie să spui că sunt restricţii pentru musulmani. Sunt restricţii pentru călătorii din anumite ţări, în încercarea de a preveni intrarea teroriştilor în această ţară.
În cinci state federale, judecătorii au blocat unele prevederi ale decretului lui Trump. Se pare, însă, că unii reprezentanţi ai autorităţilor au refuzat să pună în aplicare deciziile justiţiei, ceea ce ar putea crea noi probleme legale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰