Antena Meniu Search
x

Proteste în masă la Chişinău, după victoria pro-rusului Igor Dodon: “Alegerile au fost FRAUDATE!”

Moldovenii sunt nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, protestând vehement în Piaţa Marii Adunări Naţionale, apel iniţiat Asociaţia Obştească ‘Onoare, Demnitate şi Patrie’ (ODIP).

Moldovenii sunt nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, protestând vehement în Piaţa Marii Adunări Naţionale, apel iniţiat Asociaţia Obştească ‘Onoare, Demnitate şi Patrie’ (ODIP).

Organizatorii protestului susţin că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ar fi fost fraudat, astfel că cer organizarea unor noi alegeri, conform textului apelului postat pe o reţea de socializare.

Iniţiatorii le cer participanţilor să manifesteze paşnic, “fără arme, fără altercaţii cu poliţia (…), fără distrugeri de clădiri”.

Revendicarea pe care o are Asociaţia Obştească ‘Onoare, Demnitate şi Patrie’, care promovează unirea Republicii Moldova cu România, este organizarea de noi alegeri prezidenţiale, fără fraude.

Organizatorii susţin că vor depune petiţii la ambasadele ‘partenerilor strategici’ ai Republicii Moldova — România, SUA şi Germania — prin care cer să nu recunoască aceste alegeri.

Citeşte şi Cine este Igor Dodon, noul preşedinte al Republicii Moldova

“Pentru lezarea dreptului de a vota”, protestatarii vor manifesta şi în faţa Curţii Constituţionale, unde vor cere invalidarea alegerilor, a declarat pentru Radio Europa Liberă liderul ODIP, Vlad Biletchi.

El a făcut referire la cetăţenii moldoveni din diaspora care n-au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

Pe de altă parte, o petiţie prin care se cere organizarea de noi alegeri a fost iniţiată pe internet, luni dimineaţă, fiind semnată de peste 2.100 de persoane.

Vezi şi Republica Moldova: Care sunt primele măsuri luate de noul preşedinte al ţării, Igor Dodon

Socialistul prorus Igor Dodon a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică din Republica Moldova, cu 52,27% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de peste 47,73% dintre cei prezenţi la urne, după procesarea a 99,9% din procesele verbale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Proteste în masă la Chişinău, după victoria pro-rusului Igor Dodon: “Alegerile au fost FRAUDATE!”