Antena Meniu Search
x

Proteste în toată lumea, de 8 Martie, pentru eliminarea diferențelor dintre sexe

Ziua Femeii a fost sărbătorită în toată lumea nu numai cu flori, ci cu ample manifestaţii prin care femeile au cerut ca egalitatea cu bărbaţii să nu rămână doar o vorbă goală. Combaterea violenţei faţă de femei şi eliminarea diferenţelor de salariu între sexe au fost câteva din revendicări.

de Redactia Observator

la 09.03.2019, 11:07

Vezi și

Ziua Femeii a fost sărbătorită în toată lumea nu numai cu flori, ci cu ample manifestaţii prin care femeile au cerut ca egalitatea cu bărbaţii să nu rămână doar o vorbă goală. Combaterea violenţei faţă de femei şi eliminarea diferenţelor de salariu între sexe au fost câteva din revendicări. Din păcate, incidentele nu au lipsit nici în această zi festivă.

Scutierii poliţiei din Turcia au intervenit în forţă pentru a opri câteva mii de femei care intenţionau să protesteze pe un mare bulevard din Istanbul. Manifestaţia nu era autorizată, dar femeile nu prezentau niciun pericol pentru ordinea publică.

Probleme au fost şi la Kiev. Militanţii extremei drepte au încercat să perturbe sărbătoarea cu lozinci ca "Feminismul distruge familiile". Au fost reţinuţi însă de poliţie, iar femeile şi-au putut exprima nemulţumirea faţă de statutul lor în societate.

În alte ţări, revendicările au fost la fel de serioase, dar atmosfera a fost mai plăcută. În centrul Varşoviei, sute de femei au participat la un "dans împotriva urii". Muzica a fost mixată tot de o femeie, DJ la 80 de ani, cea mai vârstnică din Polonia.

Mesajul Papei, de 8 Martie

Manifestaţii impresionante au avut loc în marile oraşe ale Spaniei. Sute de mii de femei au cerut drepturi egale între sexe. Iar câteva milioane au încetat, simbolic, lucrul, timp de două ore.

La Vatican, Papa Francisc a salutat "contribuţia de neînlocuit a femeilor" în făurirea unei lumi mai bune.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În Marea Britanie, ducesa de Sussex a luat parte la o dezbatere publică în care şi-a reafirmat idealurile. Ea şi-a exprimat speranţa că şi copilul său va avea aceleaşi opinii.

Manifestaţii au avut loc şi în Franţa, Portugalia şi alte ţări europene. Dar şi în numeroase oraşe din Asia şi America Latină, unde situaţia femeilor este, în multe privinţe, şi mai gravă decât în Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Proteste în toată lumea, de 8 Martie, pentru eliminarea diferențelor dintre sexe