Antena Meniu Search
x

Venezuela: Proteste studenţeşti soldate cu peste 240 de arestări

Peste 240 de studenţi au fost arestaţi în Venezuela, unde forţele de securitate le-au desfiinţat taberele de corturi în care protestau faţă de politica guvernului

Vezi și

 Peste 240 de studenţi au fost arestaţi în Venezuela, unde forţele de securitate le-au desfiinţat taberele de corturi în care protestau faţă de politica guvernului

Sute de poliţişti şi militari au luat cu asalt, înaintea zorilor, cele patru aşa-numite "tabere ale libertăţii şi rezistenţei" instalate de studenţi la Caracas. Una dintre tabere bloca, de câteva săptămâni, un important bulevard. În jurul orei 3.30, contingente ale gărzii naţionale şi poliţiei naţionale bolivariene au evacuat acest amplasament unde se desfăşura un protest la care luau parte aproximativ 200 de tineri.

Studenţii din corturi participau la o mare acţiune de protest, la scară naţională, pentru demisia preşedintelui Nicolas Maduro. Autorităţile susţin, însă, că taberele ameninţau siguranţa cetăţenilor şi chiar morala publică.

Dincolo de acţiunea de protest pe care pretindeau că o desfăşoară, aceste locuri se transformaseră în focare de violenţă.

Arestarea studenţilor protestatari i-a indignat pe colegii lor, care au ieşit din nou în stradă. Dar forţele de securitate erau la datorie: i-au întâmpinat cu gaze lacrimogene şi au operat noi arestări.

Manifestaţiile antiprezidenţiale, adesea violente, din Venezuela s-au soldat, în ultimele luni, cu 41 de morţi, sute de răniţi şi mii de arestări.

Demonstraţiile pentru reforma sistemului de învăţământ au devenit o tradiţie în altă ţară sud-americană, Chile. Zeci de mii de studenţi au defilat prin Capitală pentru a-i cere noii preşedinte, de stânga a ţării să-şi îndeplinească promisiunile electorale. De această dată, protestul a fost, în general, paşnic, dar poliţiştii au intervenit, totuşi, după ce câţiva studenţi mai înverşunaţi i-au atacat cu pietre şi le-au incendiat o maşină.

Mai violentă a fost manifestaţia dintr-un oraş universitar al ţării vecine, Peru, deşi studenţii de aici cereau doar demisia decanului şi a echipei sale.

Tinerii înarmaţi cu pietre au încercat să pătrundă în decanat, dar poliţiştii au reuşit să-i ţină la distanţă. Bătălia s-a desfăşurat într-o piaţă centrală a oraşului iar clienţii băncilor şi restaurantelor au simţit şi ei, din plin, efectul gazelor lacrimogene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Venezuela: Proteste studenţeşti soldate cu peste 240 de arestări