Antena Meniu Search
x

Protestele antirasiste se extind și în Europa. Zeci de oameni, inclusiv şase poliţişti, au fost răniţi

Europa a fost epicentrul protestelor care s-au extins în toată lumea după moartea lui George Floyd. La Londra, forţele de ordine au intervenit pentru a separa manifestanţii antirasişti de militanţii extremei drepte, mai numeroşi şi foarte violenţi.

de Redactia Observator

la 14.06.2020, 13:07

Vezi și
  • Peste 100 de persoane au fost arestate.
  • Mii de persoane au protestat faţă de brutalitatea poliţiei.

Câteva mii de simpatizanţi ai extremei drepte au proclamat că doresc să apere statuile Londrei, vandalizate, zilele trecute, de manifestanţi antirasişti.

Monumentele erau deja protejate cu panouri de lemn aşa că extremiştii şi-au revărsat mânia asupra poliţiştilor, pe care i-au atacat cu sticle şi cutii de bere.

Zeci de oameni, inclusiv şase poliţişti, au fost răniţi iar peste 100 de persoane au fost arestate. De teama violenţelor, mişcările antirasiste şi-au anulat mitingul programat tot la Londra. Dar sute de militanţi s-au regrupat totuşi şi s-au confruntat, şi ei, cu poliţia, dar şi cu extremiştii dreptei.

Mitingurile antirasiste din alte oraşe britanice s-au încheiat fără incidente, inclusiv la Brighton, unde localnicii se temeau că o statuie a reginei Victoria va fi profanată asemenea celor din Londra.

Şi în marile oraşe ale Franţei, mii de persoane au protestat faţă de brutalitatea poliţiei. La Paris, însă, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica pe manifestanţi să defileze prin oraş. Motivul a fost că s-ar fi încălcat restricţiile impuse de pandemie.

Manifestaţiile continuă, în general paşnic, şi în Statele Unite. Mai ales că un nou incident tragic a sporit indignarea cetăţenilor de culoare. La Atlanta, un afro-american a fost împuşcat mortal în spate de poliţiştii cărora le smulsese o armă neletală.

Poliţia fusese chemată pentru că tânărul adormise la volan, în coada de la un restaurant fast-food. Deşi şefa poliţiei şi-a dat demisia, manifestanţii au blocat o autostradă care trece prin oraş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Protestele antirasiste se extind și în Europa. Zeci de oameni, inclusiv şase poliţişti, au fost răniţi