Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Protestele față de lovitura de stat din Myanmar continuă. Mai multe persoane au fost rănite, iar o femeie a fost împuşcată

Protestele din Myanmar ca răspuns la lovitura de stat de săptămâna trecută continuă. Poliţia a intervenit în forţă, marţi, asupra protestatarilor care demonstrează faţă de preluarea puterii de către armată. O femeie se află acum în stare critică după ce a fost împuşcată în cap.

de Andreea Anghel

la 10.02.2021 , 08:46

  • Protestatarii din Myanmar continuă să iasă în stradă
  • Oamenii sunt revoltaţi cu privire la lovitura de stat de săptămâna trecută

Protestele din Myanmar au luat o turnură violentă. Mai multe persoane au fost rănite şi o femeie se află în stare gravă, după ce a fost împuşcată în cap, în timpul protestului de marţi, din capitala Nay Pyi Taw, spun reprezentanţii organizaţiilor ce militează pentru drepturile omului. Poliţia a încercat să disperseze mulţimea folosind tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi muniţie de război.

Din fericire, până în prezent nu a fost înregistrat niciun deces.

Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile principalelor oraşe pentru a protesta faţă de lovitura de stat militară, prin care liderul de facto Aung San Suu Kyi şi guvernul ei ales democrat au fost înlăturaţi de la putere săptămâna trecută. Armata a impus o restricţie privind adunările mai mari de cinci persoane şi există de asemenea o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte (între orele 20:00 şi 04:00).

Articolul continuă după reclamă

Poliţia a tras mai multe focuri de avertisment, înainte ca gloanţele de cauciuc să vizeze mulţimea din Nay Pyi Taw. Potrivit news.ro, care citează surse Reuters şi AFP, mai mulţi oameni au fost răniţi cu muniţie reală. 

ONU condamnă intervenţiile în forţă asupra protestatarilor 

Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat marţi folosirea violenţei în protestele din Myanmar. 

Marţi seară, armata a ''descins şi a distrus'' sediul Ligii Naţionale pentru Democraţie (NLD), care a câştigat alegerile din toamna trecută, au spus reprezentanţii partidului. La momentul raziei, niciun membru al partidului nu se afla în sediu.

Miercuri dimineaţă, demonstraţiile au fost reluate. 

Forţele armate sunt susţinute de opoziţie, care cere o reluare a alegerilor despre care spune că au fost fraudate. Comisia electorală a transmis că nu există dovezi care să susţină aceste acuzaţii. Lovitura de stat a fost organizată cu puţin timp înainte de startul sesiunii parlamentare.

Aung San Suu Kyi se află în arest la domiciliu şi a fost acuzată că deţine staţii de emisie-recepţie importate ilegal.

Reacții internaționale foarte dure, după lovitura de stat 

Noua Zeelandă suspendă orice contact la nivel înalt cu Myanmar și impune interzicerea călătoriei liderilor săi militari. Declaraţia a venit din partea premierului Jacinda Ardern.

Ţara nu recunoaște legitimitatea guvernului condus de militari și a cerut armatei să elibereze imediat toți liderii politici reținuți, dar și să restabilească conducerea civilă, a adăugat ministrul de externe Nanaia Mahuta.

De asemenea, Noua Zeelandă se va asigura că programul său de ajutor nu va include proiecte de care să beneficiaze guvernul militar din Myanmar. 

Andreea Anghel Like

Andreea Anghel are o experiență de doi ani în presa audiovizuală, iar din octombrie 2020 s-a alăturat echipei observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Protestele față de lovitura de stat din Myanmar continuă. Mai multe persoane au fost rănite, iar o femeie a fost împuşcată