Antena Meniu Search
x

Putin a numit un nou comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagră după ce Ucraina s-a lăudat că a scufundat o treime din nave

Război în Ucraina. Rusia a numit un nou comandant al flotei sale de la Marea Neagră - Serghei Pinciuk. Informaţia anunţă chiar de ministrul Serghei Şoigu vine după ce comandantul-şef al Flotei Ruse Nikolai Evmenov a fost demis şi înlocuit cu Aleksandr Moiseev, până acum în fruntea Flotei de Nord. Comandantul Flotei de Nord este viceamiralul Konstantin Kabanţov. Ucraina a spus luna trecută că a scufundat sau a dezactivat o treime din toate navele de război rusești din Marea Neagră

de Redactia Observator

la 02.04.2024, 18:42

Putin a numit un nou comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagră după ce Ucraina s-a lăudat că a scufundat o treime din nave
Putin a numit un nou comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagră după ce Ucraina s-a lăudat că a scufundat o treime din nave - Mil.ru

Rusia a numit un nou comandant pentru a conduce flota sa din Marea Neagră, Serghei Pinciuk, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării. Vestea vine după ce Ucraina a înregistrat o serie de succese în zonă, în ciuda avantajului Moscovei, punctează AFP.

Aceeaşi sursă a confirmat, de asemenea, numirea prin decret prezidenţial a amiralului Aleksandr Moiseev în funcţia de comandant al flotei ruse, înlocuindu-l pe Nikolai Evmenov, aflat în funcţie din mai 2019. Moiseev a fost deja văzut în noul său rol la o ceremonie care a avut loc la mijlocul lunii martie în portul nord-vestic Kronstadt.

Într-o conferinţă telefonică cu Statul Major General al Forţelor Armate, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat "numirea viceamiralului Serghei Pinciuk în funcţia de comandant al Flotei la Marea Neagră", a precizat marţi biroul său de presă într-un comunicat.

Cine este Serghei Pinciuk, noul comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagră

Pe acelaşi subiect

Conform biografiei sale publicate pe site-ul ministerului, Pinciuk s-a născut în 1971 în Sevastopol, în Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Rusia. În 2011, el a fost promovat comandant al bazei navale Novorossiisk din Marea Neagră, înainte de a i se preda frâiele Flotei de la Marea Caspică în 2016.

Această schimbare în conducerea flotei ruse de la Marea Neagră survine după o serie de succese pentru Ucraina în zonă, efectuate cu ajutorul dronelor şi al rachetelor maritime, care au forţat navele ruseşti să se retragă. Aceste atacuri i-au permis Ucrainei să scufunde sau să avarieze multe nave ruseşti şi să redeschidă un coridor maritim pentru a-şi exporta cerealele.

Printre succesele lor de la începutul conflictului, forţele ucrainene au bombardat cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol în septembrie 2023, la mai bine de un an după ce au scufundat Moskva, nava amiral a flotei ruse, în primăvara anului 2022.

Marina ucraineană: Ucraina a scufundat o treime din flota lui Putin de la Marea Neagră

Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, a declarat săptămâna trecută că, de la începutul războiului, Ucraina a scufundat sau dezactivat o treime din Flota Rusiei de la Marea Neagră.

Vestea a venit după anunțul conform căruia trupele Ucrainei au lovit cu o rachetă o navă proprie pe care Rusia a capturat-o de la ucraineni în 2014, când a ocupat Crimeea. 

"Scopul final este dispariţia completă a navelor militare ale așa-numitei Federații Ruse în regiunile Azov și în Marea Neagră", a declarat Pletenciuk.

Kievul a anunțat anterior că alte două nave de desant, Azov și Yamal, au fost de asemenea avariate în lovituri cu rachete Neptune, împreună cu nava de informaţii Ivan Khurs pe care ucrainenii o vânează de un an de zile. 

Nu este clar cât de avariată este nava Ivan Khurs, cert este că nu a fost scufundată. 

Ivan Khurs este o navă de război din clasa Iuri Ivanov care urmăreşte radarele și rachetele ucrainene din Marea Neagră. Ucrainenii încearcă să o scufunde de mai bine de un an. 

Imaginile din satelit par să arate urme de arsură în partea dinapoi a navei, dar nu poate fi stabilit cu certitudine că nu mai este operaţională.

Pentru a continua să lovească navele ruse din Marea Neagră, ucrainenii trebuie să-i împiedice pe ruși să spioneze forțele de coastă ale Ucrainei. Adică să scufunde nava Ivan Khurs, explică Forbes

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Putin a numit un nou comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagră după ce Ucraina s-a lăudat că a scufundat o treime din nave