Antena Meniu Search
x

De ce şi-au atacat ucrainenii propria navă de debarcare: Ruşii rămân în Marea Neagră fără nave de desant din clasa Ropucha 

Război în Ucraina. Ucraina a lovit cu o rachetă nava de desant Kostantin Olşanski, pe care Rusia a capturat-o de la Ucraina în 2014, a anunţat marţi dimineaţa purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene Dmitro Pletenciuk. Forțele navale ucrainene susţin că au lovit în total patru nave militare, Yamal, Azov, Ivan Khurs și Kostantin Olşanski, în timpul atacurilor din 23 martie asupra peninsulei Crimeea. 

de Redactia Observator

la 26.03.2024, 15:01

De ce şi-au atacat ucrainenii propria nava de debarcare: Ruşii rămân în Marea Neagră fără nave de desant din clasa Ropucha
De ce şi-au atacat ucrainenii propria nava de debarcare: Ruşii rămân în Marea Neagră fără nave de desant din clasa Ropucha - Kyiv Post

Pletenciuk a confirmat că nava a suferit avarii iar detaliile sunt în prezent în curs de evaluare.  "La ora actuală, această navă nu mai este capabilă să lupte", a declarat Pletenciuk la televiziunea naţională. Deocamdată, Rusia nu a făcut comentarii pe subiect.

Rusia a capturat nava Konstantin Olşanski de la Ucraina, alături de cea mai mare parte a forţelor navale ucrainene, atunci când trupele ruse au ocupat Peninsula Crimeea în 2014.

Timp de nouă ani, nava a rămas în golful Sevastopol, unde a fost dezasamblată pentru piese de schimb și "jefuită", a explicat Pletenchuk.

"În cel de-al 10-lea an de conflict, și-au dat seama că epuizează navele mari de debarcare din clasa Ropucha (Proiect 775) și au luat decizia de a recondiționa nava Konstantin Olşanski", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

"Ea fusese reparată şi era pregătită pentru a fi folosită împotriva Ucrainei, prin urmare s-a luat din păcate decizia de a lovi această navă", a explicat Pletenciuk. El a adăugat că pentru lovirea navei a fost folosită o rachetă anti-navă Neptun, produsă în Ucraina.

Ucraina, care încă mai controlează câteva sute de kilometri din coasta Mării Negre, în pofida ocupării de către Rusia a unor regiuni sudice ucrainene, nu are nave de război de mari dimensiuni.

Ucraina susţine că a distrus aproximativ o treime din flota rusă de la Marea Neagră

Însă, Kievul a întreprins în ultimele luni o serie de lovituri reuşite asupra Flotei ruse de la Marea Neagră, folosind rachete sau drone maritime.

Duminică, armata ucraineană a revendicat lovituri asupra altor două nave de desant ruse în Crimeea.

În timpul atacurilor din 23 martie din Crimeea, forțele ucrainene au dezactivat un total de patru nave militare rusești, Yamal, Azov, Ivan Khurs și Konstantin Olşanski.

Forțele navale ucrainene au confirmat şi avarierea navei de recunoaştere Ivan Khurs, lovită anul trecut, şi aflată în reperaţie. Potrivit lui Pletenciuk, Ivan Khurs este în prezent incapabilă de a opera operațiuni de luptă și de a-și îndeplini sarcinile atribuite.

Pletenciuk a declarat că dintre cele 13 nave rusești, patru au fost distruse, patru erau în reparație și cinci au rămas operaționale.

"Situația rămâne neschimbată: Azov și Yamal erau două dintre cele patru nave în reparație",  a spus el.

"Fără aceste acțiuni (loviturile din Crimeea), rușii ar fi avut șase nave în flota lor, dar acum au cinci", a adăugat Pletenciuk.

De la începutul războiului declanşat de Rusia, Ucraina susţine că a distrus aproximativ o treime din flota rusă de la Marea Neagră, adesea prin atacuri pe timp de noapte folosind drone navale cu explozibili.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » De ce şi-au atacat ucrainenii propria navă de debarcare: Ruşii rămân în Marea Neagră fără nave de desant din clasa Ropucha