Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Putin acuză Ucraina şi Occidentul, după dezvăluirea ororilor din Bucha. Mii de vieţi, răpite de război în oraşele ajunse ruine

Ororile războiului de la graniţa României continuă să fie dezvăluite lumii întregi. După Bucha, autorităţile din Ucraina denunţă atrocităţi identice în Mariupol. 5.000 de morţi este cel mai nou bilanţ al victimelor din acest oraş transformat în ruine. Ca să îşi ascundă crimele, Rusia ar fi adus cu ea crematorii mobile, ca să ardă corpurile. Război Rusia - Ucraina, ziua 43 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 07.04.2022 , 21:04

Cu nici două luni în urmă, 30.000 de oameni trăiau şi lucrau în Bucha. Astăzi, oraşul s-a transformat într-un uriaş cimitir. Sute de civili au avut un sfârşit teribil, torturaţi, mutilaţi, arşi. Anchetatorii continuă să descopere cadavrele oamenilor executaţi, apoi abandonaţi în case, curţi sau pe marginea străzii. Până acum au numărat deja 300 de trupuri. "Mulţi sunt încă îngropaţi prin grădini, prin curţi. Cred că va mai dura până vom şti numărul total", este de părere Serhii Matiuk.

Modul de operare aminteşte de cele două războaie din Cecenia. Autorităţile se tem că atrocităţi precum cele din Bucha au avut loc şi în alte zone. "Am stat în pivniţă 35 de zile. Bombardamentele nu s-au oprit deloc. Uneori nu aveam apă, alteori nu aveam mâncare", mărturiseşte o ucraineancă.

Putin acuză o înscenare plănuită de Ucraina

Vezi și

Vladimir Putin denunţă însă o provocare grosolană şi cinică pusă la cale de Ucraina. "Eu acuz presa occidentală, şi în primul rând pe cea americană, nu doar de răspândirea ştirilor false şi de dezinformare, dar şi de complicitate la crimele din oraşul Bucha", a declarat Maria Zaharova.

Pe acelaşi subiect

Bilanţul crimelor de război comise de armata rusă

În nordul ţării, de unde ruşii au fost nevoiţi să se retragă în ultima săptămână, se face bilanţul crimelor din timpul ocupaţiei. În Borodyanka se sapă zi şi noapte sub dărâmături. Iar în Gostomel a fost declarată o săptămână de stare de urgenţă pentru deminarea oraşului. Trupele Moscovei au montat mii de dispozitive explozive, ca să îşi acopere retragerea.

Ruşii care au părăsit oraşele ocupate nu dau dovadă doar de lipsă de onoare, dar şi de slabă pregătire. La Cernobîl, imagini surprinse din dronă arată că au săpat tranșee într-o zonă radioactivă, la doar 3 kilometri de reactorul explodat cu 36 de ani în urmă. Acum mulți dintre ei s-ar fi îmbolnăvit. Există, însă, şi oraşe unde refugiaţii s-au încumetat să revină acasă. În satele de lângă Cernihiv, n-au mai găsit decât ruine. 

Noi sancţiuni împotriva Rusiei

"Occidentul a aprobat un nou pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse. Dar nu este suficient! Aceste măsuri nu pot compensa ororile pe care lumea întreagă le-a văzut în Bucha, răul care continuă să se petreacă în Mariupol", susţine Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. 

Situaţie critică în Mariupol

Sub asediu de la începutul invaziei, stăpânit aproape în totalitate de soldaţii ruşi şi aliaţii lor separatişti, Mariupol este un oraş în ruină. Cel puţin 5.000 de civili şi-au pierdut viaţa aici, potrivit celui mai nou bilanţ. 100.000 de oameni continuă să trăiască aici în condiţii greu de îndurat, fără apă, mâncare sau curent electric. Culoarele de evacuare nu sunt sigure, iar Ucraina acuză Rusia de deportări. Mai mult, ca să îşi ascundă ororile, ruşii ar folosi crematorii mobile, informaţie neconfirmată, însă. 

În faţa atrocităţilor dezvăluite în oraşele eliberate de sub dominaţia rusă, Volodimir Zelenski cere şi mai mult sprijin, mai ales armat. Potrivit serviciilor de informaţii, Vladimir Putin urmăreşte cu orice preţ un succes militar, chiar şi parţial, înainte de 9 mai, ziua victoriei asupra fascismului. Din acest motiv, trupele atacă aproape exclusiv zona de est a Ucrainei. 

Autorităţile de la Kiev au sfătuit civilii din Doneţk, Luhansk şi Harkov să-şi părăsească locuinţele cât mai este cu putinţă, pentru a nu împărtăşi soarta locuitorilor din Mariupol. Bombardamente intense au avut loc în aceste zone în ultimele ore. 

NATO: Măsuri de urgenţă în sprijinul Ucrainei

În plan diplomatic, ieri şi astăzi, miniştrii de Externe din ţările NATO sunt la Bruxelles pentru a decide atât măsuri de urgenţă în sprijinul Ucrainei, cât şi un nou concept strategic al Alianţei. Documentul trebuie adaptat la realitatea din care războiul ar putea face parte încă multă vreme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Putin acuză Ucraina şi Occidentul, după dezvăluirea ororilor din Bucha. Mii de vieţi, răpite de război în oraşele ajunse ruine