Antena Meniu Search
x

Video Putin, criticat de elita rusească: "Economia Rusiei e mai mică decât economia statului Texas. E o ţară care rămâne în urmă"

Vladimir Putin trăieşte într-un lume paralelă inventată de servicile secrete, iar adevăratul război nu e cu Ucraina, ci cu trecutul. Vrea refacerea "Rusiei istorice" şi își îngenunchează poporul prin propagandă. Asta spun puţinii oameni din Rusia care mai îndrăznesc să-l înfrunte pe preşedintele Putin. Sunt o mână de oameni, jurnalişti, scriitori - care îşi asumă un risc imens. Mulţi însă au ales să plece, de teama că vor fi închişi, otrăviţi sau chiar omorâţi.

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 20:22

Vezi și

Boris Akunin, cel mai popular scriitor din Rusia, spune despre Vladimir Putin că este un dictator rupt de realitate. "Putin e prizonierul anturajului său. În realitate, e o păpuşă dirijată de cei care-i oferă informaţii. Mai ales unui om ca Putin, care e blocat în secolul al 20-lea, care nu foloseşte internetul. E pe vechi, ca Brejnev, Cernenko. El trăieşte într-o lume iluzorie. Putin e un KGB-ist. Tot ce spune este o dezinformare", a declarat Boris Akunin.

Cenzura a ajuns şi pe YouTube

Propaganda e principala armă a lui Putin împotriva propriului popor, susţine redactorul-şef al publicaţiei Novaia Gazeta, Dmitri Muratov. Ziarul rămâne una dintre puținele voci independente din presa rusă. De când e Putin la putere, şase jurnalişti de la Novaia Gazeta, inclusiv Anna Politkovskaia, au fost ucişi. "Guvernul nostru comandă propagandă pentru populaţie la televiziunea publică. Apoi, însuşi Guvernul începe să creadă în propriile scorneli, pe care, acum, le vede la televizor", a declarat Dmitri Muratov, redactor-şef Novaia Gazeta.

Maşinăria de propagandă e atât de puternică, încât majoritatea ruşilor sunt convinşi că ce face Putin în Ucraina e corect. "Televiziunile, non-stop, de dimineaţă până seara, povestesc despre unul şi acelaşi subiect şi în aceiaşi termeni. Oamenii sunt impresionaţi doar de acele argumente care corespund atitudinilor lor interne", a declarat Svetlana Sorokina, jurnalistă în Rusia. În 2006, Putin voia ca Rusia să intre în NATO, dar să nu stea la coadă, spune jurnalistul Dmitri Muratov. Preşedintele Rusiei şi-a oferit prietenia, dar Vestul l-a refuzat. A fost o ruptură majoră cu Occidentul. "În 2006, Rusia avea ambasadă la Bruxelles. Era ambasadă Rusia-NATO. Putin voia să adere la NATO. A fost surprins când i s-a spus că nu poate adera imediat, că e nevoie de o perioadă de probă, de documente. Avea impresia că Vestul îl amăgeşte", a declarat Dmitri Muratov, redactor-şef Novaia Gazeta.

"Economia Rusiei e mai mică decât economia statului Texas. E o ţară care rămâne în urmă tehnologic, care nu exportă nimic, cu excepţia materiei prime, care trăieşte pe împrumut. Dar ambiţiile lui Putin sunt ca ale lui Nicolai I. Dar ambiţiile astea pe ce se bazează? Pe arme nucleare. Pe nimic altceva", a declarat Boris Akunin, scriitor rus. Toate opiniile au fost exprimate pe Youtube, pe canale de jurnalism independent. Cenzura sau autocenzura au ajuns însă şi acolo. Pe toate aceste canale, cuvântul război e tăiat la montaj.     

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin, criticat de elita rusească: "Economia Rusiei e mai mică decât economia statului Texas. E o ţară care rămâne în urmă"