Antena Meniu Search
x

Video Un fost șef NATO lansează avertismente grave despre ce va face Putin: "Va fi ca un șobolan încolțit"

Bombardamentele Rusiei se apropie de teritoriul NATO. Mai multe rachete lansate din Marea Neagră au lovit azi oraşul Liov, situat la 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, şi implicit a NATO. Asaltul militarilor lui Putin a continuat şi asupra capitalei Kiev, dar şi în Mariupol şi Harkov. În urma lor, militarii ruşi lasă gropi comune şi localităţi complet distruse. Iar Vladimir Putin nu se va opri aici, avertizează un fost ministru de Externe al Rusiei, care spune că liderul de la Kremlin vrea toată Europa de Est, chiar şi statele care acum sunt membre ale NATO, precum România.

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 19:28

Vezi și

Rachetele care au lovit Liovul au fost trase de pe avioane de luptă din Marea Neagră. Patru dintre proiectile au căzut pe un hangar unde se reparau avioane, de lângă aeroportul din oraş, iar celelalate două au fost interceptate de armata ucraineană. Cel mai mare oraş din Vestul Ucrainei a fost luată la ţintă de ruşi, după ce a devenit un uriaş centru pentru refugiaţii care fug din calea bombelor lui Putin.

Maksym Kozytsky, guvernator Liov: Acest bombardament este o încă o confirmare că sunt în război nu doar cu armata ucraineană, ci şi cu civili, copii, femei şi refugiaţi.  

În memoria copiilor ucişi în raiduri, locuitorii din Liov au adus în piaţa centrală 109 cărucioare goale. 

În capitala ţării, Kiev, armată rusă bombardat din nou ţinte civile

Pe acelaşi subiect

La primele ore ale dimineţii mai multe obuze au căzut pe un bloc de cinci etaje. Cel puţin un locatar a murit, iar alţii abia au reuşit să se salveze. Au alergat desculţi pe scări, fără să apuce să ia ceva din case. În fotografiile de la faţa locului pot fi văzuţi oameni care îşi strâng la piept copiii sau animalele de companie. Nici un loc nu mai poate fi sigur în faţa bombardamentelor ruse. 

Vitali Klitschko, primarul Kievului: Suntem acum în Vinohradar, unde a lovit obuzul.  Puteţi vedea acest crater uriaş. Ceea ce este important, acolo este o grădiniţă, lângă este o şcoală, şase case, puteţi vedea cum arată. Ferestrele au fost spulberate şi nu se mai poate locui în aceste case. Patru copii au fost ucişi 19 au ajuns în spital. 

Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, este şi el încercuit de ruşi

Aici, armata lui Putin a lovit una dintre cele mai mari pieţe din Europa de Est. Bombardamentul a aprins totul în jur, iar focul s-a extins rapid la clădirile din jur. Un pompier a murit în timp ce încerca să stingă flăcările, anunţă primarul din Harkov. 

Cea mai gravă situaţie rămâne însă în Mariupol. Este iadul pe Pământ pentru aproape jumătate de milion de oameni, care nu mai au apă, curent electric, mâncare şi medicamente, dar nici un loc sigur să se ascundă de asediul ruşilor.

La Cernihiv, zeci de oameni au fost ucişi în ultimele zile. Printre ei şi un cetățean american de 68 de ani, care potrivit familiei, era la coadă la pâine. Şi este doar începutul. Un fost ministru rus de Externe, de pe vremea lui Boris Elțîn, spune că Vladimir Putin nu se va opri până nu va aduce sub influenţa Rusiei toată Europa de Est.

Un fost comandant al NATO avertizează Europa să se pregătească pentru atacuri nucleare

Sir Richard Shirreff, fost şef NATO: Ceea ce mă îngrijorează este că va fi ca un şobolan încolţit. Este fantomă a KGB şi ce face un KGB-ist când dă de greu, încearcă să creeze probleme şi mai mari în altă parte. 

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a ameninţat deja că orice transport care merge spre Ucraina, din România sau alt stat este o ţintă pentru armata rusă. 

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: Orice transport care merge spre teritoriul Ucrainei, despre care credem că transport arme, va deveni o ţintă legitimă. Scopul este să îndepărtăm orice ameninţare la adresa Federaţiei Ruse, care ar putea veni din Ucraina.  

Se ştie deja că mai multe state, printre care și România, sprijină cu arme Ucraina. 

Mircea Geoană, adjunct al Secretarului General: În primul rând NATO că organizație nu transmite către Ucraina echipamente letale, țări din NATO o fac în plan bilateral, fac acest lucru și este un lucru pe care noi îl încurajăm. Deci ceea ce facem noi este perfect în concordanță cu dreptul internațional având grijă așa cum am spus să nu-l transformăm un conflict deja foarte complicat și sângeros într-o conflagrație la nivel global.

Rusia și Occidentul, într-un război al declarațiilor

Şi dacă Rusia şi Occidentul nu sunt pentru moment într-un conflict militar, războiul declaraţiilor este în toi. Joe Biden a venit din nou cu o declaraţie acidă la adresa omologului de la Kremlin.  

Joe Biden, preşedintele SUA: Irlanda şi Marea Britanie iau poziţie, împreună, împotriva unui dictator sângeros, un bătăuş care duce un război imoral împotriva populaţiei din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin: Auzim şi vedem aceste declaraţii, care sunt, în fapt, insulte personale la adresa preşedintelui Putin. Având în vedere irascibilitatea preşedintelui Biden, câteodată, pierderile, oboseala duce la declaraţii agresive. Dar, probabil, nu vom judeca prea aspru, ca să nu dăm naştere şi la mai multă agresiune. 

Însă Occidentul este decis să-l izoleze complet pe Vladimir Putin. Într-o discuţie cu cel mai mare aliat al liderului de la Kremlin, preşedintele Chinei, Joe Biden i-a spus că speră ca Beijingul să înţeleagă că viitorul este de partea societăţii Occidentale şi i-a cerut să nu sprijine Rusia în acest război. În caz contrar, China ar putea plăti la rândul ei preţul izolării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Un fost șef NATO lansează avertismente grave despre ce va face Putin: "Va fi ca un șobolan încolțit"