Antena Meniu Search
x

Putin este furios şi a convocat o şedinţă de urgenţă: Cine i-a instigat pe musulmanii din Daghestan să dea năvală la aeroport în căutare de evrei

Kremlinul a declarat luni că luarea cu asalt duminică a aeroportului din capitala Daghestanului din de către o mulţime antiisraeliană este rezultatul "influenţei din afară". Şi diplomaţia rusă a acuzat Kievul că a jucat un "rol-cheie". Ucraina a negat acuzaţiile. Vladimir Putin a convocat întâlnire la 19:00, ora Moscovei, în cadrul căreia vor fi discutate "încercările Occidentului de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea"

de Redactia Observator

la 30.10.2023, 17:43

Putin este furios şi a convocat şedinţă de urgenţă: Cine i-a instigat pe musulmanii din Daghestan să dea navală la aeroport în căutare de evrei
Putin este furios şi a convocat şedinţă de urgenţă: Cine i-a instigat pe musulmanii din Daghestan să dea navală la aeroport în căutare de evrei - Profimedia

Diplomaţia rusă a acuzat luni Ucraina că a jucat un "rol-cheie" în tulburările anti-Israel care au izbucnit pe un aeroport din republica rusă Daghestan, a cărei populaţie este în majoritate musulmană, acuzaţie respinsă de un consilier prezidenţial ucrainean, relatează AFP şi Reuters.

Moscova acuză Kievul că a jucat un ''rol-cheie'' în revolta din Daghestan

Aceste tulburări au fost "rezultatul unei provocări planificate şi conduse din exterior" în care Kievul a jucat un rol "cheie şi direct", a afirmat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova. Operaţiunea a vizat "subminarea" relaţiilor între diferite comunităţi religioase ale Rusiei, a adăugat ea.

Liderul din Daghestan, Serghei Melikov, a acuzat la rândul său Kievul, afirmând că un canal de Telegram critic faţă de autorităţile locale, "Utro Daghestan", este administrat din Ucraina de "trădători". Acest canal, urmărit de circa 60.000 de persoane, a distribuit un apel la adunare pe aeroportul din Mahacikala duminică seară, afirmând că vrea să împiedice sosirea de pasageri "indezirabili" ai zborului Red Wings de la Tel Aviv.

Pe acelaşi subiect

Maria Zaharova a evocat presupusul rol al lui Ilia Ponomarev, un fost parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeii în 2014 şi care a părăsit între timp Rusia. Acesta a adus o susţinere financiară canalului "Utro Daghestan", potrivit media independente Sota. AFP a încercat să-l contacteze pentru a confirma informaţia, dar nu a primit răspuns până în prezent.

Un oficial ucrainean a declarat luni că ţara sa nu a avut nimic de a face cu tulburările din republica Daghestan, catalogând acuzaţia Rusiei drept lipsită de temei. "Bineînţeles, Ucraina nu are nimic de a face cu ultima creştere la scară mare a sentimentelor xenofobe pe teritoriul Federaţiei Ruse", a declarat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak, într-o declaraţie scrisă pentru Reuters.

Kremlin: Pe fondul imaginilor televizate care arată groaza din Gaza, este uşor să provoci oamenii

Într-un apel telefonic cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat: "Este bine cunoscut şi evident că evenimentele de ieri din jurul aeroportului de la Mahacikala sunt în mare parte rezultatul interferenţelor externe, inclusiv al influenţei informaţionale".

Peskov a mai spus că, "pe fondul imaginilor televizate care arată groaza din Fâşia Gaza, este uşor să provoci oamenii" în regiunea predominant musulmană din nordul Caucazului. El nu a precizat cine crede Kremlinul că a pus la cale violenţele şi nici de ce.

Ministerul de Interne rus a anunţat, la rândul său, luni că 60 de persoane au fost arestate după ce sute de protestatari antiisraelieni au luat cu asalt duminică aeroportul din Mahacikala, la scurt timp după sosirea unui avion din Israel. Peskov a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin primeşte rapoarte detaliate despre situaţia din Republica Daghestan, în special de la şeful regiunii Serghei Melikov şi de la FSB (Serviciul Federal de Securitate, fost KGB - n.r.).

Peskov a anunţat de asemenea că Putin plănuieşte să organizeze luni o întâlnire la 19:00, ora Moscovei, în cadrul căreia vor fi discutate "încercările Occidentului de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea", adaugă TASS. 

Potrivit Ria, Putin va organiza o mare întâlnire în această seară cu privire la evenimentele din Daghestan cu premierul Mihail Mișustin, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dimitri Medvedev, directorul FSB Alexander Bortnikov,  șeful serviciilor ruse de informații externe Serghei Narîșkin, secretarul Consiliului de securitate rus Nikolai Patruşev, ministerul de Externe Serghei Lavrov, ministrul Apărării Serghei Şoigu. Totodată, presa rusă anunţă o întâlnire urgentă amplă între Putin și forțele de securitate din Daghestan care va avea loc la reşedinţa de la Novo-Ogaryovo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Putin este furios şi a convocat o şedinţă de urgenţă: Cine i-a instigat pe musulmanii din Daghestan să dea năvală la aeroport în căutare de evrei