Antena Meniu Search
x

Putin îl umileşte pe prietenul Prigojin: Trebuie să se supună lui Șoigu și armatei ruse

Război în Ucraina. Vladimir Putin le-a trasmis aşa-numiţilor voenkori, adică corespondenții militari (voenkory), pe care i-a convocat marţi pentru o întâlnire la Kremlin că ordinul ministrului Apărării ca toate "unitățile de voluntari" care luptă în Ucraina să semneze contracte cu armata până la 1 iulie trebuie respectat, inclusiv de Evgheni Prigojin. Finanţatorul Wagner a transmis în weekend că el nu va subordona Grupul Wagner lui Serghei Şoigu.

de Redactia Observator

la 14.06.2023, 12:35

Putin îl umileşte pe Prigojin: Trebuie să se supună lui Șoigu și armatei ruse
Putin îl umileşte pe Prigojin: Trebuie să se supună lui Șoigu și armatei ruse - Telegram / Profimedia

Deşi un video manipulat şi devenit viral în ultimele ore lasă impresia că există o ruptură între Vladimir Putin şi ministrul rus al Apărării, în contextul scandalului dintre Serghei Șoigu și Evgheni Prigojin, adevărul este că liderul de la Kremlin nu are nicio îndoială pe cine susţine, relatează La Repubblica. Mai multe conturi pro-ucrainene au distribuit recent un montaj video, decupat înşelător, în care Putin pare că-l tratează cu spatele pe Şoigu în timpul unui vizite la Spitalul militar central Vişnevski din Moscova.

Putin, mesaj pentru Prigojin: Trebuie să se supună lui Șoigu și armatei ruse

Cu toate astea, președintele rus a apărat marţi ordinul dat de Șoigu ca toate unitățile de voluntari care luptă în Ucraina să semneze contracte cu ministerul Apărării până la 1 iulie. Scopul este de a prelua controlul asupra "armatelor private" care luptă pe cont propriu în Ucraina. În schimb li se oferă finanţare și protecție. Putin a fost categoric. "Trebuie să fie semnat. Și trebuie să fie semnat cât mai repede posibil. Este singura modalitate de a le oferi statutul legal de care au nevoie pentru a funcționa."

Mesajul a fost îndreptat către Evgheni Prigojin, care cu doar două zile mai devreme, a refuzat să semneze documentele, argumentând că Şoigu este "incapabil să gestioneze în mod corespunzător formațiunile militare private". Liderul Grupului Wagner şi-a reiterat ieri poziţia anti-Şoigu.

Pe acelaşi subiect

"Vrea ca toată lumea să-i sărute picioarele, dar grupul Wagner nu a făcut asta niciodată. Și de aceea a încercat să ne distrugă de două ori", a spus el într-un mesaj audio publicat pe canalul oficial de Telegram unde a postat şi o fotografie cu el alături de Viktor But, faimosul traficant de arme eliberat în decembrie anul trecut de SUA în schimbul jucătoarei de baschet Brittney Griner, arestată în Rusia. 

Prigojin, sarcastic: Nu sunt sigur că Wagner va mai lupta în Ucraina

Potrivit La Repubblica, semnarea contractului ar integra Grupul Wagner în structura de comandă a Ministerului rus al Apărării, într-o funcție subordonată. Pentru Prigojin ar însemna sfârșitul jocului, finalul pretențiilor de a-şi construi influență politică și militară şi al izbucnirilor verbale din ce în ce mai puţin tolerate de Kremlin în ciuda succeselor militare obținute pe front. 

"Nu sunt sigur că vom mai lucra (n.r. lupta) în Ucraina", a răspuns sarcastic Progojin întrebat de o publicaţie daneză. "Ca o provocare, pot să vă spun că intenționăm să ne mutăm în nordul Mexicului".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Putin îl umileşte pe prietenul Prigojin: Trebuie să se supună lui Șoigu și armatei ruse