Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin, vizită misterioasă în Belarus. Ce caută la Minsk fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici?

Război în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko poartă vineri discuții oficiale la Minsk, unde liderul de la Kremlin a venit într-o vizită de două zile, însoţit de oficiali de rang înalt precum noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, şi ministrul de Externe, Seghei Lavrov. La Minsk ar fi sosit şi Viktor Ianukovici, fostul președinte pro-rus al Ucrainei, care a fugit din țară după revoluția din 2014.  

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 17:29

Putin, în Belarus cu Andrei Belousov şi Serghei Lavrov. La Minsk a sosit şi fostul preşedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici
Putin, în Belarus cu Andrei Belousov şi Serghei Lavrov. La Minsk a sosit şi fostul preşedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici - Profimedia

Vladimir Putin a sosit joi în Belarus pentru o vizită de două zile. Alexander Lukașenko s-a dovedit a fi un aliat apropiat care a jucat un rol esențial în efortul de război al Rusiei în Ucraina. Preşedintele Rusiei a venit la Minsk însoţit de noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, şi ministrul de Externe, Seghei Lavrov.

Potrivit Belaruski Hajun, o organizaţie media independentă de monitorizare militară din Belarus, la Minsk a sosit vineri la prânz şi avionul lui Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, care a fugit din țară după Revoluția din 2014.

Nu este confirmat dacă la bordul avionului este şi Ianukovici, care a fost ultima dată în Belarus în martie 2022. Potrivit presei ucrainene, Kremlinul îl pregătea atunci pe Ianukovici să fie declarat "președinte al Ucrainei" după un scenariu în care Volodimir Zelenski era înlăturat la începutul războiului

Articolul continuă după reclamă

"Prezența fostului președinte ucrainean Ianukovici, căzut în dizgrație, în delegației lui Putin în Belarus, pentru prima dată din martie 2022 încoace, este interesantă. Este cu siguranță un mesaj că obiectivul schimbării regimului la Kiev este încă pe masa Kremlinului" susţine analistul rus Dmitri Alperovitch, preşedinte la Silverado Policy Accelerator, un think-tank de geopolitică din Washington.

Pe acelaşi subiect

Ucarainenii speculează şi varianta că ruşii ar putea să deschidă un nou front în Ucraina, atacând dinspre Belarus. "Poate fi un scenariu. Dar (ruşii) nu au forțele necesare pentru asta acum. Dar acest lucru nu i-a oprit nici înainte", a evaluat Alperovitch. 

Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru securitatea Rusiei şi Belarusului

Noul ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a pledat vineri la Minsk pentru luarea de măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii Uniunii Statale Rusia-Belarus, făcând aluzie la ameninţarea pe care ar reprezenta-o NATO pentru cele două ţări.

"Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de o cooperare mai strânsă pentru a reacţiona la timp la schimbările în situaţia politico-militară din lume şi de adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Uniunii Statale", a declarat Belousov în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Viktor Hrenin, relatează agenţia oficială de presă BELTA.

El a subliniat că Belarus "a fost şi rămâne vecinul nostru apropiat, aliatul nostru fidel şi partenerul nostru de încredere". Hrenin a profitat de ocazie pentru a-l felicita pe Belousov pentru numirea sa în funcţia de ministru al apărării şi şi-a exprimat convingerea că experienţa sa de până acum îi va permite să facă faţă provocărilor cu care se confruntă armata rusă "în aceste vremuri dificile".

Rusia a desfăşurat arme nucleare tactice în 2022 în Belarus, de unde Moscova a pătruns pe teritoriul Ucrainei în luna februarie acelaşi an. Lukaşenko susţine că acest armament nuclear este pur defensiv şi reprezintă un mijloc de descurajare împotriva unei posibile agresiuni din partea Alianţei Nord-Atlantice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Vladimir Putin, vizită misterioasă în Belarus. Ce caută la Minsk fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici?