Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina. Vrea o încetare a focului pe linia actuală de front - Reuters

Președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina, fiind dispus să negocieze o încetare a focului, dar doar pe linia actuală a frontului, adică fără să renunţe la teritoriile cucerite până în prezent, au declarat patru surse ruseşti pentru Reuters. Dacă Ucraina şi Occidentul nu răspund la această propunere, liderul de la Kremlin este pregătit să lupte în continuare, potrivit surselor citate. 

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 15:08

Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina. Vrea încetare a focului pe linia actuală de front - Reuters
Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina. Vrea încetare a focului pe linia actuală de front - Reuters - Profimedia

Trei dintre surse, aflate la curent cu discuțiile din anturajul lui Vladimir Putin, au povestit pentru Reuters că lider rus și-a exprimat frustrarea, în convorbiri cu un grup restrâns de consilieri, în legătură cu ceea ce el numeşte încercări ale Occidentului de a împiedica negocierile și cu decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuţii de pace. 

"Putin poate lupta atâta timp cât este nevoie, dar totodată este pregătit pentru o încetare a focului, pentru a îngheța războiul", a spus una dintre cele patru surse, o persoană care a lucrat în trecut cu Putin și care are informaţii despre conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Reuters a intervievat în total cinci persoane, din sfera politică sau de afaceri, care lucrează sau au lucrat cu Putin la nivel înalt. Toate sursele au acceptat să vorbească doar sub protecţia anonimatului, iar a cincea sursă nu a comentat înghețarea războiului pe linia actuală a frontului. 

Articolul continuă după reclamă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Reuters, în urma acestor dezvăluiri, că Putin a spus în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului şi că nu vrea "război etern".  Ministerul de Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării de la Kiev nu au răspuns la întrebări.

Pe acelaşi subiect

Numirea economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării a fost considerată de Occident drept un pas făcut de Putin pentru a pune economia Rusiei pe picior de război permanent şi pentru a câștiga un conflict prelungit.

Cu toate acestea, sursele citate de Reuters spun că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de șase ani, ar fi mai degrabă dispus să folosească impulsul dobândit în prezent pe front de armata rusă pentru a lăsa războiul în urmă. Sursele nu au făcut referiri directe la noul ministru al Apărării.

Câştigurile ruşilor în război sunt suficiente pentru ca Putin să vândă poporului o victorie

Două dintre surse au relatat că Putin consideră că avansurile obţinute până acum de armata rusă în război sunt suficiente pentru a vinde poporului rus o victorie. Trei dintre surse au spus că Putin ştie că pentru a înainta şi mai mult în Ucraina este nevoie de o nouă mobilizare, pe care nu o vrea, mai ales că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022.

Mobilizarea a speriat o parte a populației ruse şi a determinat sute de mii de bărbați să părăsească țara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte, aminteşte Reuters. 

Peskov susţine însă că Rusia nu are nevoie de mobilizare și că recrutează pe bază de contract suficienţi voluntari pentru forțele armate. Perspectiva unei încetări a focului sau a unor discuții de pace pare în prezent îndepărtată, a evaluat totuşi Reuters. 

Zelenski a spus în repetate rânduri că nu acceptă pacea în condițiile lui Putin. El a promis că va recupera teritoriul pierdut, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Totodată a semnat un decret în 2022 prin care a declarat oficial orice discuții cu Putin ca fiind "imposibile". 

Una dintre surse a prezis că atât timp cât Zelenski este la putere nu va fi posibil un acord de pace, cu excepția cazului în care Rusia sare din schemă Ucraina şi încheie un acord direct cu SUA. Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat săptămâna trecută la Kiev că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Putin nu vrea să renunţe la niciun teritoriu cucerit în Ucraina

Insistenţa lui Putin de a păstra toate teritoriile cucerite în Ucraina nu este negociabilă, au sugerat toate sursele citate. Liderul de la Kremlin este dispus să se mulțumească cu ce teritoriu a luat până acum și să înghețe conflictul pe linia actuală de front au spus patru dintre surse.

"Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și că ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat", a spus una dintre surse, oferind propria analiză.

Înghețarea conflictului pe liniile actuale de front ar lăsa Rusia în posesia unor părți importante din patru regiuni ucrainene anexate oficial în septembrie 2022, dar fără control deplin asupra lor, aminteşte Reuters.

Un astfel de scenariu nu ar însemna că Moscova şi-a atins obiectivele stabilite la acea vreme, când a spus că cele patru regiuni ale Ucrainei, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, aparțin acum în întregime Rusiei. Peskov a spus că nici nu poate fi vorba de cedarea celor patru regiuni care acum fac parte permanent din Rusia, conform constituției. 

Putin e dispus să încheie războiul şi pentru că, pe măsură ce acesta durează tot mai mult, veteranii care se întorc de pe front sunt nemulțumiți de locurile de muncă și de perspectivele financiare, un factor de potențiale tensiuni în societate, a spus una dintre surse. 

"Rusia va împinge mai departe"

În februarie, trei surse ruseşti au declarat pentru Reuters că Statele Unite au respins o propunere anterioară a lui Putin de încetare a focului. În absența unui astfel de acord, Putin urmăreşte să ocupe cât mai mult teritoriu pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, încercând totodată să exploateze oportunități neașteptate pentru a obține mai mult, au spus trei dintre surse.

Forțele ruse controlează aproximativ 18% din Ucraina și în această lună au intrat în regiunea de nord-est a Harkovului. Putin se bazează pe populația mai mare a Rusiei în comparație cu Ucraina pentru a susține o forța de luptă superioară chiar și fără o mobilizare generală. Bărbaţii care încheie contracte cu armata primesc salarii neobișnuit de generoase. "Rusia va împinge mai departe", a spus o sursă care a lucrat cu Putin.

Putin va cuceri încet încet teritorii până când Zelenski va veni el cu o ofertă de oprire a războiului, a spus sursa citată, adăugând că Putin este de părere că Occidentul nu va furniza suficiente arme, slăbind moralul Ucrainei.

Liderii americani și europeni au declarat că vor fi alături de Ucraina până când securitatea ţării va fi garantată. Țările și aliații NATO spun că încearcă să accelereze livrările de arme.

"Rusia ar putea pune capăt războiului în orice moment prin retragerea trupelor din Ucraina, în loc să continue să lanseze în fiecare zi atacuri brutale împotriva orașelor și oamenilor", a transmis Departamentul de Stat din SUA, întrebat despre livrările de arme în Ucraina. 

Toate cele cinci surse au spus că Putin le-a spus consilierilor săi că nu are niciun plan de a ataca teritoriul NATO. De altfel, preşedintele rus a declarat acest lucru şi în mod public. Două dintre surse au citat preocupări cu privire la pericolul tot mai mare a unei escaladări cu Occidentul, inclusiv o escaladare nucleară, din cauza conflictului din Ucraina.

Departamentul de Stat a declarat că Statele Unite nu și-au modificat postura nucleară și nici nu au văzut vreun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. "Continuăm să monitorizăm mediul strategic și rămânem pregătiți", a spus purtătorul de cuvânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina. Vrea o încetare a focului pe linia actuală de front - Reuters