Antena Meniu Search
x

”Putin nu are idee ce urmează”. Ce înseamnă de fapt avertismentul lansat de Joe Biden

Primele 15 minute din discursul său privind Starea Națiunii, preşedintele american Joe Biden a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a promis solidaritate cu poporul ucrainean. Deși discursul anual al şefului administraţiei de la Washington este prezentat ca un mesaj către Congres, comentariile sale despre Ucraina au fost adaptate pentru patru tipuri de public, cu patru mesaje distincte, scrie BBC

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 18:49

Vezi și

Mesajul pentru ucraineni

Statele Unite au trimis deja Ucrainei ajutor militar, financiar și umanitar. Marți seară, Biden a reiterat sprijinul pentru naţiunea aflată în război. „Începând cu președintele Zelenski și până la fiecare ucrainean, curajul și determinarea lor inspiră lumea întreagă”. Pe măsură ce Kievul era înconjurat de trupele inamice, liderul de la Casa Albă a dat asigurări că ajutorul american este pe drum.

Mesajul pentru Vladimir Putin

Mesajul lui Joe Biden pentru Vladimir Putin a fost simplu și concis: președintele rus a „făcut o mișcare greșită”. "Putin nu are idee ce urmează", a mai transmis liderul de la Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

“Războiul economic” pe care SUA și Europa l-au declarat Rusiei este doar la început. Rubla a atins un minim istoric, bursa rusă este în cădere liberă, iar țara pierde accesul la tehnologiile cheie. Totuși, a existat și un alt mesaj către Rusia, dincolo de discuția despre sancțiuni. Biden a subliniat că SUA și aliații săi vor lupta pentru a apăra „fiecare centimetru de teritoriul țărilor NATO”.

Mesajul pentru Europa

De nenumărate ori, Biden a lăudat în discursul său modul unitar în care Europa a acționat după invadarea Ucrainei, prin impunerea unor sancțiuni dure Rusiei. „Putin a crezut că Occidentul și NATO nu vor avea nicio reacție”, a spus președintele american. "A greșit. Noi eram pregătiți". Totodată, Biden a promis că „libertatea va triumfa”.

Accentul pe care Biden l-a pus pe rolul cheie al SUA, în răspunsul privind invazia rusă în Ucraina, ar putea fi o strategie pentru a transmite un mesaj de încredere privind relațiile trans-atlantice.  

Mesjaul pentru poporul american

Răspunsul unitar global în criza ucraineană, din Europa până în Asia, a fost un efort al administrației sale, a lăsat de înțeles Biden, în mesajul său de marți. „Diplomația americană contează”, a transmis el. „Americanii rezolvă problemele”.

Unul dintre angajamentele din campania sa electorală, a fost restabilirea rolului SUA în lume și refacerea relațiilor tensionate cu aliații, după anii tumultuoși ai administrației Trump. 

Biden a mai transmis, de asemenea, un mesaj celor îngrijorați de posibilitatea ca soldații americani să fie în pericol în conflictul ucrainean. Deși a explicat care sunt obligațiile SUA față de aliații NATO, mesajul său despre o intervenție americană în Ucraina a fost că forțele americane „nu sunt angajate și nu se vor implica în conflict cu soldații ruși din Ucraina”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » ”Putin nu are idee ce urmează”. Ce înseamnă de fapt avertismentul lansat de Joe Biden