Antena Meniu Search
x

Biden i-a dat lui Zelenski un telefon securizat pentru a putea păstra legătura în timpul invaziei ruse

Președintele Ucrainei păstrează legătura cu Joe Biden prin intermediul unui telefon prin satelit securizat, pe care oficialii americani l-au oferit guvernului de la Kiev luna trecută, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, anunță CNN, care citează un înalt oficial american.

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 23:54

Biden i-a dat lui Zelenski un telefon securizat pentru a putea păstra legătura în timpul invaziei ruse
- Profimedia

Anterior crizei provocate de Rusia, cele mai sigure comunicații dintre ucraineni și oficialii americani treceau prin ambasada de la Kiev.

Pe parcursul pregătirilor făcute de SUA pentru evacuarea ambasadei și în contextul în care temerile privind invazia rusă se accentuau, administrația Biden a trimis la Kiev un telefon mobil securizat pe care președintele ucrainean în folosește acum și care îi permite acestuia să rămână în contact cu oficialii americani.

Zilele trecute, Zelenski a postat mai multe filmări în care apare vorbind în fața unor clădiri recunoscute din Kiev, însă discursul său de marți în Parlamentul European, realizat prin legătură video, a fost transmis dintr-o locație neprecizată.

Potrivit CNN, Statele Unite au furnizat un telefon similar și ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii au avut nevoie de câteva zile să pună în funcțiune telefoanele prin satelit, deoarece instrucțiunile despre cum să le folosească erau în engleză, nu în ucraineană, mai precizează sursa citată.

Război Rusia - Ucraina, ziua 6

După cinci zile și cinci nopți de confruntări cu forţele armate ale Rusiei, Ucraina rezistă. A șasea zi de război a început cu noi bombardamente, după ce aseară capitala ucraineană a fost atacată masiv cu rachete. Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, iar imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC News. Tot în această dimineață, rușii au dezlănțuit iadul la Harkov. Bombele au căzut în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia. 

Ucraina anunță că a eliminat un grup de luptători ceceni de elită trimis să-l ucidă pe Zelenski

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a anunțat că o echipă cecenă de elită care plănuia uciderea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost lichidată, informează presa ucraineană.

"Grupul de elită trimis special în Ucraina de Kadîrov pentru a-l elimina pe președintele nostru a fost distrus", a spus Alexey Danilov, potrivit Unian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Biden i-a dat lui Zelenski un telefon securizat pentru a putea păstra legătura în timpul invaziei ruse