Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin a inaugurat noul pod care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014

Vladimir Putin a inaugurat noul pod care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Vezi și

Vladimir Putin a inaugurat noul pod care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Evenimentul a fost prilej pentru un nou spectacol televizat în care preşedintele rus a fost eroul principal.

Putin a condus personal unul dintre primele camioane care au străbătut noul pod. Construcţia este, însă, criticată atât de guvernul Ucrainei cât şi de Departamentul de Stat american.

După ce a primit avizul constructorilor, Vladimir Putin a urcat la volanul unui uriaş camion portocaliu Kamaz, fabricat în Rusia. Şi a dat startul, practic, traficului rutier pe noul pod de peste strâmtoarea Kerci.

Construcţia lungă de 19 kilometri este considerată o performanţă tehnică. Va fi cel mai lung pod cu dublă folosinţă, rutieră şi feroviară, din Europa.

Dar asta abia după ce va fi terminată şi secţiunea feroviară, la sfârşitul anului viitor. Lucrările au costat până acum 3,6 miliarde de dolari, sumă care depăşeşte estimările iniţiale.

Pentru Vladimir Putin, podul are în primul rând o valoare simbolică, pe lângă cea strategică. 

Vladimir Putin: "Este un obiectiv minunat care face Crimeea şi legendarul Sevastopol şi mai puternice, iar pe noi toţi ne apropie şi mai mult."

Până acum, ruşii nu puteau ajunge în Crimeea decât cu vaporul sau trecând prin Ucraina.

Podul a fost deschis pentru circulaţie cu şase luni înainte de termen, potrivit presei ruse. Trustul care l-a construit aparţine magnatului Arkadi Rotenberg  - prieten din copilărie şi partener de judo cu preşedintele rus.

Rotenberg a fost pus pe lista neagră atât de Statele Unite cât şi de Uniunea Europeană, care nu recunosc anexarea Crimeei. Departamentul de Stat american descrie podul ca o sfidare la adresa legilor internaţionale şi subliniază că sancţiunile impuse Rusiei vor rămâne în vigoare până când peninsula va fi restituită Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin a inaugurat noul pod care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014