Antena Meniu Search
x

”Ne întoarcem în URSS”. Izolarea fără precedent a Rusiei a reînviat cozile comuniste - The Guardian

Rușii încep să resimtă efectul penuriilor cauzate de o izolare a țării fără precedent de restul lumii. Unii cumpători au stat o oră și jumătate la coadă pentru zahăr sau, mai rău, încă se luptă pentru el în magazine, relatează The Guardian
Războiul Rusia-Ucraina: ultimele detalii

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 15:50

”Ne-am întoars în URSS”. Izolarea fără precedent a Rusiei a reînviat cozile comuniste - The Guardian
Coadă la carne în decembrie 1990 în Moscova pentru sărbătorile de iarnă - Profimedia

A fost greu pentru rușii din Saratov să nu compare cozile la zahăr cu cele din epoca sovietică. Oamenii au început să alerge prin magazine după produse de baza. Asta a reînviat temerile că războiul lui Putin în Ucraina va întoarce țara în timp la penuriile și cozile nesfârșite din comunism. 

Pachetele cu zahăr și hrișcă au început să dispară din magazine la începutul lunii martie, la doar o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina. Când primăria locală din Saratov a anunțat săptămâna trecută că va organiza piețe speciale pentru ca oamenii să cumpere produse de bază, sute de oameni au venit.

„Oamenii își dau sfaturi unde să faci rost de zahăr. Este o nebunie”, a povestit Viktor Nazarov, trimis de bunica lui să viziteze piața specială pentru a face provizii. „Este trist și amuzant. Acum o lună totul era bine iar acum vorbim din nou despre anii 90, cumpărăm produse pentru că ne temem că vor dispărea.” După o oră și jumătate de stat în piața principală a orașului, a cumpărat doar un sac de cinci kilograme, a spus el.

Imaginile distribuite pe rețelele sociale au surprins adevărate lupte pentru zahăr și în piețele din alte orașe din Rusia. Asta în timp ce oficialii ruși au susținut că penuria de zahăr este cauzată de o criză artificială. ”Ceea ce se întâmplă acum cu zahărul are ca scop crearea unei stări de panică în societate”, a declarat marți guvernatorul regiunii Omsk, care se confruntă cu lipsuri asemănătoare.

Pe acelaşi subiect

„Ne întoarcem treptat la URSS”

Aceste penurii sunt doar începutul a ceea ce va fi un an greu pentru Rusia, marcat de o contracție economică masivă, inflație ridicată și o izolare fără precedent în lume pentru o economie globalizată. „Cred că ne întoarcem treptat la URSS”, a mărturisit Elina Ribakova, economist-șef la Institutul de Finanțe Internaționale. Ea a sugerat că guvernul rus va continua probabil să se izoleze de economia mondială. „Nu cred că este un șoc temporar după care ne vom întoarce la democrația liberală și la reintegrarea în lume, doar dacă va exista o schimbare de guvern”.

Pe măsură ce soldații ruși luptă în Ucraina, magazinele din unele orașe mari au rămas fără produse esențiale, cum ar fi tampoanele. Prețurile unor produse importate, cum ar fi detergentul Tide, îmbrăcăminte sau pastele de dinți au crescut vertiginos în timp ce rubla a scăzut în valoare. Guvernul a dat vina pe isteria cumpărăturilor și pe speculă, spunând că sunt stocuri mai mult decât suficiente pentru a satisface cererea.

„Ca și în 2020, vreau să-i liniștesc pe cetățenii noștri: avem stocuri de zahăr și hrișcă. Nu este nevoie să intrați în panică și să cumpărați pentru a face stocuri, sunt produse suficiente pentru toată lumea”, a declarat Viktoria Abramchenko, vicepremier rus.

”Sărăcie și disperare” pentru ruși. Inflația estimată să crească cu 20%

Mai îngrijorător, din farmacii au început să dispară peste 80 de medicamente, inclusiv insulina și un popular medicament antiinflamator pentru copii. Încă o dată, oficialii ruși au dat vina pe cumpărăturile făcute în panică, atrăgând atenția că majoritatea companiilor farmaceutice occidentale au spus că nu vor interzice transporturile de medicamente esențiale în Rusia.

Pe măsură ce economia Rusiei se contractă, inflația este estimată să crească cu până la 20% în acest an, a spus Ribakova. Ea mai spune că pentru rușii obișnuiți asta ar însemna „sărăcie. Sărăcie și disperare.” ”Oamenii nu au economii, abia supraviețuiau înainte, iar acum vor sta zile întregi la cozi și nu vor avea acces la servicii medicale de bază și la medicamente.”

Natalia Zubarevich, expert în economie, a atras atenția că nu doar sancțiunile au cauzat penuriile recente. Alte cauze sunt eșecul lanțurilor de aprovizionare și ezitarea în a face achiziții mari, în timp ce valoarea rublei este volatilă. „Instinctele poporului sovieto-rus nu se schimbă”, a spus ea la o emisiune radio, remarcând faptul că și în comunism tot zahărul era cel mai căutat produs pe timp de criză economică. 

Războiul prăbușește economia rusă

Mii de angajați au fost afectați după ce marile companii străine, inclusiv Ikea și McDonald’s, au părăsit temporar piața rusă. Între timp, fabricile locale și alți angajatori au început să oprească producția. La începutul acestei luni, AvtoVAZ, unul dintre cei mai mari producători auto din țară, a fost forțat să oprească producția anumitor linii de vehicule.

Și Sheremetyevo din Moscova, cel mai mare aeroport al țării, a declarat luni că va trebui să concedieze o cincime din personalul său și să oprească angajările, deoarece traficul de pasageri a fost afectat de sancțiuni.

Pe termen lung, sectoare întregi ale economiei ruse ar putea fi în pericol, de la călătoriile aeriene până la producția de bunuri de larg consum, din cauza lipsei anumitor componente de pe piață. „Creșterea economică este sacrificată de dragul acestei economii de război”, a comentat Maria Shagina de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale.

Din cauza riscurilor multe companii pot decide să nu nu întoarcă pe piața rusă, a spus ea. Nu este clar nici cine îi va înlocui pe rușii tineri și educați care au plecat masiv din țară. „Este posibil ca în câțiva ani să existe alternative rusești pentru produse, de la Microsoft la tampoane, dar va dura timp pentru a le produce. Iar întrebarea este cine le va produce”, a concluzionat Maria Shagina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ”Ne întoarcem în URSS”. Izolarea fără precedent a Rusiei a reînviat cozile comuniste - The Guardian