Antena Meniu Search
x

Rapperul american Pras Michel, găsit vinovat pentru conspiraţie politică. A făcut lobby în favoarea Chinei şi donaţii pentru campania lui Obama

Pras Michel, rapper american şi fost membru al trupei The Fugees, a fost găsit vinovat miercuri, la Washington, pentru rolul său într-o campanie de influenţă ilegală condusă de un finanţator din Malaezia aflat în centrul unui uriaş scandal de corupţie, potrivit AFP, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 09:19

Rapperul american Pras Michel, găsit vinovat pentru conspiraţie politică. A făcut lobby în favoarea Chinei şi donaţii pentru campania lui Obama
Rapperul american Pras Michel, găsit vinovat pentru conspiraţie politică. A făcut lobby în favoarea Chinei şi donaţii pentru campania lui Obama - Profimedia Images

Artistul haitiano-american în vârstă de 50 de ani a fost găsit vinovat de toate acuzaţiile pentru care a fost urmărit penal, după un proces media care a durat câteva săptămâni, în care actorul Leonardo DiCaprio a fost martor.

"Pras Michel a jucat un rol central într-un complot vast menit să influenţeze înalţi oficiali guvernamentali", a declarat Harry Lidsk, reprezentant al Ministerului Justiţiei.

Între 2012 şi 2017, vedeta hip-hop a primit aproximativ 100 de milioane de dolari de la Low Taek Jho, considerat creierul în scandalul privind fondul suveran de avere din Malaezia 1MDB.

Potrivit autorităţilor americane, această sumă mare ar fi fost parţial folosită pentru contribuţii la campania prezidenţială a lui Barack Obama din 2012. Donaţiile din străinătate fiind interzise în Statele Unite, ar fi fost făcute prin intermediul unor împrumuturi şi al companiilor offshore.

Pe acelaşi subiect

Pras a fost condamnat în special pentru conspiraţie, fals şi uz de fals

Pras a fost condamnat în special pentru conspiraţie, fals şi uz de fals şi pentru că a servit ca agent al unui guvern străin, infracţiuni pentru care riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, a spus ministerul Justiţiei americane într-un comunicat de presă.

Pras Michel a fost găsit vinovat şi pentru că a desfăşurat în 2017 lobby ilicit în beneficiul Chinei cu administraţia lui Donald Trump pentru a solicita repatrierea unui disident chinez, miliardarul Guo Wengui. Acuzat că a fraudat mii de investitori pentru a se îmbogăţi, Guo Wengui a fost arestat în martie la New York pentru fraudă financiară.

Low, omul de afaceri malaezian aflat în centrul acestui mare scandal, a fost inculpat în 2018 pentru corupţie şi spălare de bani legate de fondul 1MDB, care ar trebui să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei. Probabil că acum se află în China.

Omul de afaceri a finanţat şi filmul "The Wolf of Wall Street"

Finanţatorul este acuzat în special, alături de alte persoane, că a folosit banii din acest fond pentru a cumpăra locuinţe de lux, iahturi sau chiar opere de artă şi s-a înconjurat de vedete ale muzicii, cinematografiei, în special prin finanţarea filmului "The Wolf of Wall Street", un lungmetraj lansat în 2013 care i-a adus un Oscar lui Leonardo DiCaprio.

Actorul a povestit în timpul procesului în faţa juriului petrecerile decadente finanţate de Low şi a spus că şi-a amintit că acesta din urmă a asigurat "că a vrut să facă o donaţie semnificativă Partidului Democrat", referindu-se la "20 până la 30 de milioane de dolari". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rapperul american Pras Michel, găsit vinovat pentru conspiraţie politică. A făcut lobby în favoarea Chinei şi donaţii pentru campania lui Obama