Culisele asasinării lui Hassan Nasrallah. Serviciile secrete israeliene s-au infiltrat puternic în Hezbollah. Cârtiţa ar fi un iranian
Bombe de 900 de kilograme, fabricate în SUA, şi peste 100 de muniţii au fost folosite de forțele aeriene israeliene în raidul aerian masiv din noaptea de vineri, în care a fost ucis liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un complex subteran ascuns din Dahieh, o suburbie din sudul Beirutului.
Război Israel - Hezbollah. Uciderea liderului Hezbollah a fost anunţată în cursul zilei de sâmbătă de armata israeliană, care a spus că Hassan Nasrallah a fost ucis vineri, într-un atac masiv asupra suburbiilor din sudul capitalei Beirut. Liderul Hezbollah, considerat drept cel mai puternic om din ţară, era adorat de susţinătorii săi. El trăia ascuns de la războiul din 2006 şi a apărut rareori în public. Ucis la vârsta de 64 de ani, a fost descris de AFP drept liderul carismatic Hezbollah din 1992, când i-a succedat lui Abbas Moussaoui, asasinat de Israel, scrie The Guardian.
Nasrallah, care era precaut până la paranoia în ceea ce privește măsurile de securitate și apărea foarte rar în public, ar fi oferit puține indicii despre planul său de a întreprinde călătoria fatidică spre Dahieh. Însă infiltrarea serviciilor de informații israeliene în Hezbollah era atât de adâncă, încât Israelul știa că Nasrallah și alți membri supraviețuitori ai conducerii deja decimate a Hezbollahului se vor întâlni la locația secretă din zona de sud a Beirutului.
Potrivit unui raport neconfirmat, citat de cotidianul francez "Le Parisien", "cârtiţa" care i-a informat pe israelieni că Nasrallah se îndrepta spre buncăr era de origine iraniană. Dacă acest lucru se cofirmă, ar fi cu adevărat surprinzător având în vedere că Iranul este principalul susținător al Hezbollah. Potrivit unor zvonuri publicate de cotidianul grecesc Naftemporiki, "cârtiţa" a reușit să strângă mâna cu liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, ungându-l cu o substanță care a permis forțelor israeliene sa-l localizeze.
Israelul supraveghea complexul subteran de mai mult timp. Comandantul Escadrilei 69 de avioane F-15I, care a lansat atacul, a declarat că echipajele aeriene implicate se pregăteau de „câteva zile”, deși li s-a comunicat ținta cu doar câteva ore înainte. Avioanele F-15I erau înarmate pentru a lovi și distruge buncăre, necesitând o cantitate mare de explozibil, care poate elimina și clădirile de deasupra.
Cum s-a desfăşurat misiunea "New Order"
Forțele de Apărare ale Israelului au publicat sâmbătă imagini cu avioanele careau decolat de la baza aeriană Hatzerim. În videoclip se observă cum un F-15I, fabricat în SUA, este încărcat cu mai multe rachete, care par a fi bombe americane BLU-109 de 900 de kilograme. Justin Bronk, expert în aviație la think tank-ul britanic Royal United Services Institute, a spus că forțele aeriene israeliene ar fi folosit probabil rachete ghidate de aproape 900 de kilograme, echipate cu focoase penetrante, concepute pentru a exploda după ce o clădire sau solul sunt lovite. Ofițerii forțelor aeriene israeliene au spus că în timpul atacului, numit Operațiunea New Order, au fost folosite aproximativ 100 de muniții și că bombele au fost lansate "la fiecare două secunde".
Patru clădiri rezidențiale au fost lovite, trei fiind distruse complet, lăsând în urmă doar cratere uriaşe, iar alte două au fost avariate în atac. Estimările inițiale au sugerat că 300 de persoane ar fi putut fi ucise, deși numărul oficial din Liban era de 11 morți și 108 răniți. Israelul a declarat că a ucis peste 20 de membri ai Hezbollah și că atacul a fost justificat deoarece „Nasrallah a construit în mod intenționat sediul central al Hezbollah sub clădiri rezidențiale din Dahieh”.
Generalul de brigadă Amichai Levine, comandantul bazei aeriene Hatzerim, unde este staționată Escadrila 69, a oferit mai multe detalii despre planificare. Prima provocare era obținerea de informații precise; a doua, a spus el la un briefing, era să se asigure că ținta „nu scapă în timp ce avioanele sunt în drum sau munițiile sunt pe cale să lovească ținta”.
De ce s-a întâlnit Nasrallah, personal, cu alţi membri Hezbollah
O întrebare esenţială este de ce Nasrallah a considerat necesar să se întâlnească personal cu alți membri ai Hezbollah. Aproape cu două săptămâni în urmă, războiul Israelului împotriva Hezbollah a escaladat prin exploziile pagerelor și walkie-talkie-urilor sabotate folosite de grupul militant, care ar fi putut răni până la 1.500 de persoane – tehnologie low-tech preferată de Nasrallah pentru că nu avea încredere în modul în care telefoanele mobile puteau fi urmărite. Având în vedere neîncrederea în toate mijloacele electronice, o întâlnire față în față ar fi putut fi singura modalitate de a discuta escaladarea crizei cu apropiații săi.
Oricum ar fi, acum este clar că Israelul a desfășurat un plan orchestrat în ultimele două săptămâni pentru a ataca și distruge conducerea militară a Hezbollah, de la atacul cu pager până la seria de raiduri aeriene, provocând haos în rândul civililor libanezi în acest proces. Se estimează că un milion de oameni au fost strămutați, precum și câteva sute de oameni uciși, un preț pe care Ierusalimul îl consideră acceptabil în încercarea de a opri atacurile Hezbollah asupra nordului Israelului și de a permite celor 65.000 de israelieni să se întoarcă acasă din zona de frontieră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰