Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina, ziua 52 LIVE TEXT. Rusia anunţă că zona urbană Mariupol e "curăţată". Zelenski spune că opreşte negocierile dacă ultimii soldaţi sunt ucişi

Război Rusia - Ucraina, ziua 52. Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, un oraş important din nord-estul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale. Totodată, într-un nou discurs adresat națiunii, președintele Zelenski a anunțat că  între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi.

de Redactia Observator

la 16.04.2022, 22:50

UPDATE 22:50 Rusia spune că întreaga zonă urbană Mariupol a fost “curăţată” de forţele ucrainene

Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că întreaga zonă urbană Mariupol a fost “curăţată” de forţele ucrainene şi că un grup de luptători ucraineni este blocat în zona oţelăriei Azovstal, notează The Guardian, citat de news.ro. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, a precizat că ucrainenii au pierdut peste 4.000 de luptători la Mariupol şi că alţi 1.464 s-au predat. “Întreaga zonă urbană Mariupol a fost curăţată. Ce a rămas din grupul ucrainean este acum complet blocat în zona oţelăriei Azovstal. Singura lor şansă să scape cu viaţă este să se predea”, a afirmat el.

UPDATE 22:23 Dimitri Medvedev anunță că Rusia este gata să doboare sateliţii lui Elon Musk

Pe acelaşi subiect

Ruşii au anunţat o altă „operaţiune specială", de data aceasta în spaţiu. Dimitri Medvedev a ameninţat că Rusia este gata să doboare sateliţii Starlink ai lui Elon Musk. Dimitri Medvedev a declarat că ruşii sunt pregătiţi să înceapă un război spaţial pentru a distruge sateliţii Starlink ai SpaceX. Potrivit acestuia, ghidarea şi reglarea focului asupra crucişătorului „Moskva" a fost realizată cu ajutorul acestor sateliţi. La 26 februarie 2022, Elon Musk a anunţat că sateliţii Starlink au devenit activi peste Ucraina după o solicitare din partea guvernului ucrainean de a înlocui serviciile de internet distruse în timpul invaziei rusești. Până la 22 martie 2022, SpaceX a trimis peste 3.500 de sateliţi pentru a permite ucrainenilor accesul la reţeaua Starlink.

UPDATE 21:30 Primele imagini cu marinarii de pe "Moskva". Echipajul navei scufundate în Marea Neagră, prezent la o paradă în Sevastopol

Rusia a publicat primele imagini cu echipajul navei "Moskva", nava amiral a flotei ruse care s-a scufundat în Marea Neagră în urmă cu două zile. Ministerul Apărării din Rusia a făcut publice imagini cu marinarii salvaţi de pe crucişătorul "Moskva". Este pentru prima dată, în aceste două zile, când membrii echipajului sunt văzuţi în public. Aceştia apar în cadrul unei parade organizate în Sevastopol. Ministerul rus al Apărării a precizat că marinarii "îşi vor continua serviciul" pe o altă navă a flotei ruse.

UPDATE 20:45 Zelenski avertizează că negocierile cu Moscova se vor opri dacă ultimii soldaţi ucraineni din Mariupol vor fi eliminaţi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, sâmbătă, că “eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni din oraşul Mariupol asediat de armata rusă “ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova, informează AFP, citat de news.ro. “Eliminarea militarilor noştri, a oamenilor noştri (din Mariupol) va pune capăt oricărei negociere” de pace dintre Rusia şi Ucraina, a afirmat Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda. Liderul ucrainean a precizat că într-o astfel de situaţie cele două părţi s-ar afla “în impas”. În ceea ce priveşte bilanţul victimelor umane, acesta ar putea fi la Mariupol de zece ori mai mare decât la Borodianka, a adăugat Zelenski.

UPDATE 18:35 Rusia acuză Germania că s-ar fi implicat în laboratoarele biologice din Ucraina

Rusia acuză Germania că a avut o implicare directă, alături de Statele Unite, în coordonarea activităţilor din laboratoarele biologice din Ucraina. Afirmaţiile au fost făcute de Maria Saharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia. Saharova spune că Germania a participat alături de Statele Unite în activităţi de cercetare biologică în Ucraina. "Conform informaţiilor confirmate, partea germană a coordonat îndeaproape activitatea în domeniul securităţii biologice cu colegii săi americani, care au creat o reţea de cel puţin 30 de laboratoare biologice în Ucraina", a declarat oficialul rus într-un interviu pentru RT.

UPDATE 18:07 Ucrainenii din Mariupol susțin că Rusia vrea să înterzică intrările și ieșirile din oraș

Rusia intenționează să restricționeze accesul la Mariupol începând de luni, spun oficialii orașului. Există informații potrivit cărora orașul Mariupol va fi complet închis pentru intrare și ieșire începând de luni, ceea ce ar putea împiedica alte evacuări umanitare, anunță BBC, citat de Mediafax. Petro Andryushchenko, un consilier al primarului orașului, a anunțat pe Telegram că forțele rusești intenționează să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în Mariupol începând cu 18 aprilie.

UPDATE 16:55 Incendiu la o rafinărie de 5.000 de metri pătraţi din estul Ucrainei

Serghei Gaidai, şeful Administrației Regionale de Stat din Lugansk, a declarat că forţele ruse au tras asupra rafinăriei Lisichansk, iar focul se întinde acum pe 5.000 de metri pătraţi. Potrivit oficialului ucrainean, citat de hromadske.ua, nu este pentru prima dată de la începutul războiului când armata rusă ţinteste rafinăria.

UPDATE 16:45 Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, vrea să reconstruiască oraşul Mariupol

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care este şi patronul clubului Şahtior Doneţk, s-a angajat să reconstruiască oraşul asediat de ruşi Mariupol. Afacerile lui Ahmetov au fost puternic afectate în ultimii opt ani de luptele din estul Ucrainei, însă bărbatul s-a declarat încrezător că “soldaţii bravi” ai Ucrainei vor apăra oraşul Mariupol, bombardat intens de armata rusă în ultimele şapte săptămâni.

UPDATE 15:27 Procurorul general al Ucrainei: 200 de copii au fost uciși în timpul invaziei rusești

200 de copii au fost uciși și peste 300 au fost răniți în timpul invaziei rusești, a anunțat, sâmbătă, procurorul general al Ucrainei, citat de Mediafax. Cifrele publicate de biroul procurorului general ucrainean arată că 200 de copii au murit în Ucraina de când forțele rusești au invadat țara, pe 24 februarie. Alți 360 de copii au fost răniți în mijlocul războiului în curs, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Sky News.

Luna trecută, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că peste 10 milioane de persoane din Ucraina ar fi fugit din casele lor în urma invaziei. Cifra includea aproape 5 milioane de refugiați care au părăsit țara devastată de război pentru a scăpa, precum și civili strămutați în interiorul Ucrainei.

UPDATE 14:30 Un mort în urma bombardamentelor din Kiev

O persoană a murit, iar mai multe au fost rănite în urma bombardamentelor asupra Kievului, a declarat primarul Vitali Klitschko.

UPDATE 13:00 Boris Johnson nu mai are voie să intre în Rusia

Prim-ministrului britanic Boris Johnson i s-a interzis să mai intre în Rusia din cauza atitudinii „ostile” a Marii Britanii, a anunțat Moscova. Pe listă se mai numără și ministrul de Externe Liz Truss, secretarul Apărării Ben Wallace și alți 10 membri ai guvernului britanic și politicieni.

Măsura a fost luată „având în vedere acțiunea ostilă fără precedent a guvernului britanic, în special impunerea de sancțiuni împotriva înalților oficiali ruși”, a trasmis ministerul rus. Rusia i-a interzis deja președintelui american Joe Biden și altor oficiali americani să intre în țară.

UPDATE 12:30 ONU: Aproape 2.000 de civili uciși în Ucraina

ONU a transmis că peste 1.900 de civili au fost uciși în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, însă cifrele pot fi mult mai mari. Din cei 1.982 de civili uciși între 24 februarie și 14 aprilie, 162 erau copii, a declarat Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Alți 2.651 de civili au fost răniți - 256 dintre ei copii.

UPDATE 11:50 Premierul Ucrainei, vizită la Washington

Premierul Ucrainei Denys Shmyhal și înalți oficiali din domeniul financiar vor vizita Washingtonul săptămâna viitoare, potrivit unor surse citate de Reuters și AFP.

UPDATE 11:40 Rușii avertizează Washingtonul de "consecinţe imprevizibile" după ajutorul militar acordat Ucrainei

Rusia a transmis o plângere oficială Statelor Unite săptămâna aceasta, în care a avertizat guvernul american cu privire la "consecinţele imprevizibile" ca urmare a ajutorului militar sporit acordat Ucrainei, anunţă presa din SUA, citată de AFP.

Potrivit acestei note diplomatice, Moscova avertizează Statele Unite şi NATO împotriva trimiterii de arme "sensibile" în Ucraina, considerând că astfel de echipamente militare pun "gaz pe foc” şi ar putea duce la "consecinţe imprevizibile", relatează Washington Post.

Avertismentul a venit în momentul în care preşedintele american Joe Biden a promis un nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv elicoptere şi transportoare blindate de personal.

"Ceea ce ruşii ne spun în privat este exact ceea ce spunem noi lumii în mod public, că ajutorul masiv pe care îl oferim partenerilor noştri ucraineni se dovedeşte a fi remarcabil de eficient”, a declarat un oficial american, citat de Washington Post.

UPDATE 11:30 Kievul anunţă că au fost create nouă coridoare umanitare

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat sâmbătă dimineaţă că au fost create nouă coridoare umanitare pentru a evacua civilii, inclusiv pentru maşini particulare dinspre oraşul Mariupol, port la Marea Azov asediat de forţele ruse, informează Reuters şi DPA.

UPDATE 11:20 Uzină militară bombardată, în Kiev

O uzină militară din Kiev a fost bombardată în această dimineață, anunță Ministerul rus al apărării citat de agenția de presă TASS.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că 16 ținte inamice au fost distruse cu rachete de înaltă precizie, inclusiv echipamente, depozite și depozite de arme. El a adăugat că o uzină de reparații de echipamente militare din Nikolaev, în sudul Ucrainei a fost și el lovit de rachete.

UPDATE 10:20 Oficiali americani: Mosvka, lovită de două rachete ucrainene

Oficialii americani, vorbind sub protecția anonimatului, susțin că crucișătorul rusesc Moskva a fost lovit de două rachete ucrainene Neptune și că au existat victime rusești în momentul în care nava s-a scufundat, scrie BBC.

Rusia spune că Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat după un incendiu la bord. Nava de război cu 510 membri ai echipajului a fost un simbol al puterii militare a Rusiei, conducând atacul naval asupra Ucrainei.

Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, a declarat că Anton Kuprin, căpitanul navei, a murit la bord.

UPDATE 10:10 Exploziile din Kiev, confirmate de primarul Klitschko

Exploziile auzite în această dimineață în Kiev au fost confirmate de primarul capitalei ucrainene. Într-un mesaj transmis pe Telegram, Vitali Klitschko a anunțat că exploziile au lovit cartierul Darnytskyi de la periferia orașului. El a adăugat că numărul victimelor nu este cunoscut și că la fața locului se află mai multe echipe de salvatori.

UPDATE 10:00 Peste 7.600 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România

Poliţia de Frontieră transmite că vineri au intrat în România 117.214 de persoane, dintre care 7.691 de cetăţeni ucraineni, numărul acestora fiind în scădere cu 23,7% faţă de ziua precedentă.

UPDATE 09:00 Zelenski i-a cerut lui Biden să numească Rusia stat ce sponsorizează terorismul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut preşedintelui american Joe Biden, într-una dintre recentele lor conversaţii telefonice, să desemneze Rusia drept stat ce sponsorizează terorismul, potrivit unei persoane informate, scrie CNN.

Cererea lui Zelenski nu a fost la fel de urgentă ca solicitarea către liderii occidentali de a-i oferi arme suplimentare şi ajutor financiar, a spus persoana, dar a făcut-o ca parte a unui efort de a extinde condamnarea internaţională a Rusiei.

Biden nu a oferit un angajament ferm faţă de cererea lui Zelenski, care a fost anunţată pentru prima dată de The Washington Post.

Oficialii americani au refuzat anterior să excludă adăugarea Rusiei pe lista statelor ce sponsorizează terorismul, listă care include în prezent Coreea de Nord, Siria, Cuba şi Iran.

„Nu am nicio evaluare în acest moment. Evident, continuăm să analizăm acţiunile de pe teren şi acţiunile liderilor”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, reporterilor de la Casa Albă luna trecută.

Adăugarea Rusiei pe această listă ar fi o mişcare dramatică care ar escalada sancţiunile economice şi ar avea efecte secundare asupra ţărilor care încă fac afaceri cu Moscova.

UPDATE 07:50 Presa locală: S-au auzit explozii în Kiev şi în Liov

Explozii au fost auzite, sâmbătă, la primele ore în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Lviv, a informat presa locală, scrie Reuters. Sâmbătă devreme, sirenele de raid aerian s-au auzit în cea mai mare parte a Ucrainei. Nu a existat nicio confirmare oficială a exploziilor.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile.

UPDATE 07:40 Cât va mai dura războiul? Estimările președintelui Zelenski 

În cea mai recentă intervenţie video a preşedintelui Zelenski adresată naţiunii, el spune că este dificil de prezis cât va dura războiul, scrie BBC.

"Desigur, aud şi predicţii diferite. Am mult mai multe informaţii decât unele instituţii media despre intenţiile şi capacităţile armatei ruse", spune el. "Despre potenţialul economiei ruse. Despre starea emoţională a societăţii din Rusia". El spune că doi factori vor determina durata conflictului.

UPDATE 07:20 10 morţi şi 35 răniţi în bombardamente ruseşti asupra Harkovului

Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, un oraş important din nord-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, scrie Agerpres.

Într-un bilanţ anterior, guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, anunţase moartea a "şapte persoane, printre care un copil de şapte luni".

"Ocupanţii au tras asupra unuia din cartierele rezidenţiale ale oraşului Harkov. Din păcate, 34 de persoane au fost rănite, printre care trei copii", a declarat el.

Câteva ore mai târziu, Parchetul regional a anunţat un bilanţ cu zece persoane ucise şi 35 rănite.

"Un număr de clădiri rezidenţiale au fost avariate sau distruse", a adăugat Oleg Sinegubov, însoţind postarea sa de pe Facebook cu fotografii cu clădiri şi maşini parţial distruse.

"A doua armată din lume (armata rusă), după cum se dovedeşte, poate lupta doar cu populaţia civilă", a spus în glumă guvernatorul, cerându-le locuitorilor să nu iasă în stradă decât în caz de necesitate absolută.

UPDATE 07:00 Zelenski: Între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi, scrie Reuters.

"Succesele armatei noastre pe câmpul de luptă sunt cu adevărat semnificative, semnificative din punct de vedere istoric. Dar încă nu sunt suficiente pentru a curăţa pământul nostru de ocupanţi. Îi vom mai bate", a spus Zelenski într-o intervenţie video de noaptea târziu, solicitând din nou ca aliaţii să trimită arme mai grele şi un embargo internaţional asupra petrolului rusesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 52 LIVE TEXT. Rusia anunţă că zona urbană Mariupol e "curăţată". Zelenski spune că opreşte negocierile dacă ultimii soldaţi sunt ucişi