Reacția lui Putin după distrugerea barajului Kahovka. I s-a plâns lui Erdogan la telefon și arată cu degetul spre Ucraina: "O acțiune barbară"
Război în Ucraina. Preşedintele turc Recep Erdogan a discutat la telefon cu omologii săi Vladimir Putin și Volodimir Zelenski și le-a propus celor doi lideri înfiinţarea unei Comisii Internaţionale care să investigheze distrugerea Barajului Kahovka.
El a pledat pe lângă omologii săi în favoarea înfiinţării unei Comisii Internaţionale din care să facă parte experţi din Ucraina şi Rusia, ONU şi din comunitatea internţaională, inclusiv din Turcia, în vederea unei anchete detaliate privind ”explozia” de la baraj, anunţă într-un comunicat Direcţia de Comunicare a preşedinţiei turce.
Liderul turc a subliniat asupra importanţei unei anchete cuprinzătoare ”care să nu lase unor suspiciuni”.
Putin a acuzat Ucraina, în cursul convorbirii cu Erdogan, de comiterea unor acte teroriste. ”Un exemplu clar al acestui lucru este acţiunea barbară de distrugere a Centralei Hidroelectrice (Kahovka) în regiunea Herson, care a condus la o catastrofă la scară mare ecologică şi umanitară”, i-a spus Putin lui Erdogan, citat de Kremlin.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, într-o zonă ucraineană ocupată de ruşi. Cauza distrugerii barajului este neclară, iar imagini satelitare arată că barajul a fost avariat cu câteva zile înainte să se rupă.
- Ucraina, în fața unui nou dezastru de mediu după explozia barajului Kahovka. O conductă de amoniac distrusă pune...
- Imaginile dezastrului din Oleșki. Localnicii cer în disperare să fie salvaţi din calea apelor, după distrugerea...
- Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce barajul de pe Nipru a fost aruncat în aer. Sute de tone de...
Evacuări în masă
Barajul şi Centrala Hidroelectrică Kahovka, situate în sudul ocupat de Rusia al Ucrainei, au fost distruse în noaptea de luni spre marţi, iar evacuări în masă au loc de frica unei catastrofe, în timp ce Kievul şi Moscova se acuză reciproc.
Ucraina acuză forţe ruse de un ”ecocid”. Kremlinul a respins orice implicare rusă şi acuză Ucraina de ”sabotarea voită” a barajului.
Barajul Kahovka era considerat o infrastructură critică. El furniza apă părţii de sud-est a Ucrainei - inclusiv Centralei Nucleare Zaporojie - şi Crimeei, anexată de Rusia în 2014.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰