Antena Meniu Search
x

Reacția Kievului, după ce Rusia a anunțat că trimite arme nucleare tactice în Belarus

Înaltul oficial ucrainean pentru securitate a denunțat duminică planurile Kremlinului de a amplasa arme atomice tactice în Belarus, afirmând că Rusia își ia aliatul drept "ostatic nuclear", transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 26.03.2023, 16:27

președintele Rusiei Vladimir Putin
Reacția Kievului, după ce Rusia a anunțat că trimite arme nucleare tactice în Belarus - Profimedia Images

Însă Moscova a declarat că face această mișcare ca răspuns la sprijinul militar tot mai mare al Occidentului pentru Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat planul într-un interviu televizat difuzat sâmbătă, spunând că acesta a fost declanșat de o decizie a Marii Britanii de săptămâna trecută de a furniza Ucrainei muniții pentru blindate care conțin uraniu sărăcit.

Putin a susținut că, prin desfășurarea armelor sale nucleare tactice în Belarus, Rusia urmează exemplul Statelor Unite. El a precizat că Washingtonul are arme nucleare bazate în Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia, notează Associated Press.

"Facem ceea ce fac ei de zeci de ani, amplasându-le în anumite țări aliate, pregătind platformele de lansare și antrenând echipajele acestora", a spus el.

Kievul numește Belarusul "ostatic nuclear"

Pe acelaşi subiect

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a scris duminică pe Twitter că anunțul lui Putin a fost "un pas spre destabilizarea internă" a Belarusului care a amplificat "nivelul de percepție negativă și respingere publică" a Rusiei și a lui Putin în societatea belarusă. Kremlinul, a adăugat Danilov, "a luat Belarusul ca ostatic nuclear".

Sâmbătă, Putin a susținut că președintele belarus Alexander Lukașenko a cerut de mult timp să aibă din nou arme nucleare în țara sa pentru a contracara NATO. Belarus are granițe comune cu trei membri NATO - Letonia, Lituania și Polonia - iar Rusia a folosit teritoriul belarus ca punct de pregătire pentru a trimite trupe în Ucraina vecină la 24 februarie 2022.

Atât sprijinul lui Lukașenko pentru război, cât și planurile lui Putin de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus au fost denunțate de opoziția belarusă.

Ce sunt armele nucleare tactice

Armele nucleare tactice sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și au o rază scurtă de acțiune și un randament scăzut în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune. Rusia intenționează să mențină controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus, iar construcția instalațiilor de depozitare pentru acestea va fi finalizată până la 1 iulie, a declarat Putin.

Rusia și-a depozitat armele nucleare tactice în depozite dedicate de pe teritoriul său, iar mutarea unei părți a arsenalului într-o instalație de depozitare din Belarus ar ridica miza în conflictul ucrainean, plasându-le mai aproape de avioanele și rachetele rusești deja staționate acolo.

Statele Unite au declarat că vor "monitoriza implicațiile" anunțului lui Putin. Până în prezent, Washingtonul nu a văzut "niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

În Germania, ministerul de externe a calificat-o drept "o nouă încercare de intimidare nucleară", a relatat sâmbătă agenția germană de știri dpa. Ministerul a continuat spunând că "comparația făcută de președintele Putin cu participarea nucleară a NATO este înșelătoare și nu poate fi folosită pentru a justifica pasul anunțat de Rusia".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Reacția Kievului, după ce Rusia a anunțat că trimite arme nucleare tactice în Belarus