Antena Meniu Search
x

Video Putin, o nouă încercare de a intimida NATO. Va instala arme nucleare tactice în Belarus. Oficial american: Nu înseamnă că ele vor fi şi folosite

În timp ce Ucraina pare să fi oprit ofensiva forţelor ruse la Bahmut, Vladimir Putin lansează o nouă provocare la adresa Occidentului. El a anunţat că va instala arme nucleare tactice în Belarus, ţară vecină cu trei ţări membre ale NATO. Ar fi pentru prima dată, după 1996, când Rusia trimite asemenea arme dincolo de graniţele sale. Statele Unite reacţionează, deocamdată, cu prudenţă la anunţul lui Putin. 

de Redactia Observator

la 26.03.2023, 09:00

Vezi și

Rusia se mândrea, până acum, cu faptul că, spre deosebire de Statele Unite, nu deţine arme nucleare desfăşurate în afara teritoriului său. Acum, Putin spune că nu face decât să urmeze exemplul americanilor şi pretinde că nu încalcă, astfel, niciun tratat internaţional. El nu a uitat să menţioneze că în Belarus există deja avioane şi sisteme de rachete care pot purta focoase nucleare. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Zece avioane (n.r. - belaruse) sunt deja pregătite să folosească asemenea arme (n.r. - atomice). Şi, în primul rând, am trimis deja în Belarus binecunoscutul nostru sistem de rachete Iskander, foarte eficiente. Şi ele pot purta aceste arme. 

Experţii occidentali consideră că măsura decisă de Putin nu are sens din punct de vedere militar şi este doar o încercare de a intimida NATO. Într-o primă reacţie, o oficialitate de la Washington a relevat că transferarea armelor nucleare în Belarus nu înseamnă că ele vor fi şi folosite. În acelaşi interviu, Putin a susţinut că, în următorii ani, Rusia va produce sau moderniza 1600 de tancuri, mult mai multe decât va primi Ucraina din Occident. Deocamdată, însă, armata rusă simte lipsa blindatelor şi a scos din depozite tancuri ţinute la naftalină de câteva decenii. Propagandiştii de la Moscova vorbesc chiar de reactivarea tancurilor din al doilea război mondial, instalate, ca monumente, în oraşe cucerite atunci de armata roşie. 

Situaţia s-a stabilizat la Bahmut

Pe acelaşi subiect

Pe front, după lupte deosebit de grele, situaţia s-a stabilizat la Bahmut, consideră şeful statului-major al armatei ucrainene. Analiştii militari britanici sunt de aceeaşi părere. Forţele ruse continuă totuşi atacurile, inclusiv în alte sectoare din Donbas. Dar ucrainenii sunt tot mai încrezători în victorie. Ministerul apărării de la Kiev le cere jurnaliştilor să nu mai facă presupuneri în legătură cu viitoarea contraofensivă, pentru a nu oferi, fără voia lor, informaţii inamicului. 

Volodimir Zelenski, preşedinetele Ucrainei: Kremlinul eşuează în eforturile sale de a aduce poporul nostru în sclavie spirituală. Numai o înfrângere de amploare a Rusiei va fi o garanţie solidă împotriva unor noi agresiuni şi crize. 

Liderul ucrainean spune că a cerut, pe canale diplomatice, să aibă un dialog cu preşedintele Chinei, care susţine că doreşte să medieze încetarea focului, dar nu a primit niciun răspuns. La rândul său Vladimir Putin a discutat prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan. Acesta s-a pronunţat pentru încheierea imediată a războiului, prin negocieri. Dar această opinie a lui Erdogan a fost omisă din relatarea Kremlinului asupra convorbirii telefonice cu Putin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin, o nouă încercare de a intimida NATO. Va instala arme nucleare tactice în Belarus. Oficial american: Nu înseamnă că ele vor fi şi folosite