Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Întrebat dacă Rusia ar trebui desemnată drept "stat sponsor al terorismului", Biden a răspuns: "Nu"

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că Rusia nu ar trebui să fie desemnată ca ''stat sponsor al terorismului'', o etichetă pe care Ucraina a cerut-o pe fondul invaziei ruse în curs de desfăşurare pe teritoriul său, în timp ce Moscova a avertizat Washingtonul cu ruperea relaţiilor bilaterale în caz că acest lucru se întâmplă, relatează Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.09.2022 , 12:15

Reacţia pe care toată Europa o aştepta. Răspunsul lui Joe Biden când a fost întrebat dacă Rusia ar trebui considerat "stat sponsor al terorismului" - Profimedia

Întrebat dacă Rusia ar trebui desemnată ca ''stat sponsor al terorismului'', Biden a răspuns jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă: 'Nu'. Kievul şi unele ţări occidentale au îndemnat Washingtonul să desemneze oficial Rusia ca stat care ''sprijină terorismul'' din cauza agresiunii sale neprovocate împotriva Ucrainei. La ora actuală, SUA consideră astfel doar patru state: Cuba, Iran, Siria şi Coreea de Nord.

Ministerul de Externe rus a ameninţat la 2 august că acest lucru va duce la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări

Senatul SUA a susţinut această iniţiativă de a atribui Rusiei statutul de ''stat sponsor al terorismului'' la sfârşitul lunii iulie, iar Congresul pregătise deja un proiect de lege în acest sens, aminteşte agenţia de presă Ukrinform. Ministerul de Externe rus a ameninţat la 2 august că acest lucru va duce la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări. Potrivit publicaţiei Politico, Departamentul de Stat al SUA a exprimat temeri că includerea Rusiei pe lista cu ţări considerate ''sponsor al terorismului'' ar putea pune în pericol acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, conform Ukrinform.

Articolul continuă după reclamă

În plus, aceasta va antrena impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a explicat Departamentul de Stat, ceea ce ar putea afecta, de exemplu, cooperarea în materie de arsenale nucleare, nota Politico în ediţia sa din 19 august. În acelaşi timp, după cum menţionează Departamentul de Stat, împotriva Rusiei au fost deja introduse sancţiuni economice dure, care practic coincid cu măsurile luate în cazul ţărilor incluse pe lista statelor care finanţează terorismul.

După declanşarea invaziei în Ucraina, parlamentele Lituaniei şi Letoniei - două state membre UE şi NATO de la Marea Baltică - au declarat Rusia drept ţară care susţine terorismul, aminteşte Ukrinform. La 24 februarie, Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina pe care o numeşte ''operaţiune militară specială'', de fapt un război pe scară largă împotriva unui stat suveran, prima agresiune de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Întrebat dacă Rusia ar trebui desemnată drept "stat sponsor al terorismului", Biden a răspuns: "Nu"