Antena Meniu Search
x

Foto Reacţia Rusiei după incidentul cu rachetele prăbuşite în Polonia: "Atacurile sunt o provocare deliberată"

Rusia a negat declarațiile presei și oficialilor polonezi conform cărora rachete de origine rusească au căzut în satul polonez Przewodó, lângă granița cu Ucraina. În incident au murit doi polonezi. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul asupra teritoriului NATO este „o escaladare semnificativă” și a spus că „este necesar să acționăm”.

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 22:45

Reacţia Rusiei după incidentul cu rachetele prăbuşite în Polonia
Reacţia Rusiei după incidentul cu rachetele prăbuşite în Polonia - Twitter

Ministerul rus al Apărării a postat pe Telegram, numind raportările „o provocare deliberată pentru a escalada situația”.

„Nu au fost lovituri împotriva țintelor din apropierea graniței de stat ucrainene-polone prin mijloace rusești de distrugere”, a declarat ministerul rus al Apărării.

Reacţia Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat în cazul exploziilor din Polonia, potrivit Nexta.

Pe acelaşi subiect

"Teroarea nu se limitează la granițele noastre de stat și este o chestiune de timp până când teroarea Rusiei va merge mai departe". El a adăugat că atacul asupra teritoriului NATO este „o escaladare semnificativă” și a spus că „este necesar să acționăm”.

Şedinţă de urgenţă a guvernului de la Varşovia

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația potrivit căreia două rachete ruseşti ar fi lovit teritoriul Poloniei, dar a spus că liderii de vârf au o întâlnire de urgență din cauza unei „situații de criză”.

„În legătură cu situația de urgență, prim-ministrul Morawiecki, de comun acord cu președintele Duda, a ordonat convocarea unei reuniuni a Comisiei pentru probleme de securitate națională și apărare. Informațiile care vor fi prezentate în comisie vor fi ulterior, dacă este posibil, făcute publice pe cât posibil. Vă îndemn să nu publicați informații neverificate până acum”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Piotr Muller. 

Pentagonul nu poate confirma că rachetele care ar fi lovit teritoriul Poloniei aparţin armatei ruse. „Nu avem nicio informație în acest moment care să coroboreze aceste raportări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, generalul de brigadă Pat Ryder.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a decis convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională, în contextul intensificării bombardamentelor ruse în Ucraina, în timp ce un oficial american a afirmat că două persoane ar fi fost ucise pe teritoriul Poloniei.

Potrivit Mediafax, surse poloneze au raportat, marţi, o explozie în localitatea Przewodów, situată în apropierea frontierei cu Ucraina.

Două persoane au murit în explozie

Conform surselor citate, două persoane au murit în explozie. Autorităţile civile şi militare poloneze anchetează incidentul, dar un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat că explozia este rezultatul căderii în mod accidental a unei rachete ruse pe teritoriul Poloniei. Informaţiile nu au fost confirmate de autorităţile din Polonia, care este stat membru NATO.

NBC relatează că un oficial american a declarat că nu este clar dacă rachetele rusești au lovit locul în Polonia în mod deliberat sau accidental. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Reacţia Rusiei după incidentul cu rachetele prăbuşite în Polonia: "Atacurile sunt o provocare deliberată"