Antena Meniu Search
x

Update Sistemul energetic al R. Moldova a fost stabilizat, după întreruperile de curent cauzate de atacurile ruseşti în Ucraina

Mai multe localități din R.Moldova, inclusiv centre raionale, au rămas fără curent electric ca urmare a bombardării de către Rusia a sistemului energetic al Ucrainei, relatează deschide.md. Fără lumină au rămas parțial orașele Bălți, Ialoveni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Edineț, Soroca, Rîșcani. Linia Isaccea - Vulcănești, cea care aduce curent din România, dar şi cele care aduc curent din Ucraina, s-ar fi deconectat în mod automat în urma seriei de atacuri rusești asupra Ucrainei.

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 18:45

Republica Moldova a rămas fără curent după seria de atacuri ale armatei ruse asupra Ucrainei
Republica Moldova a rămas fără curent după seria de atacuri ale armatei ruse asupra Ucrainei

Update ora 18.30: Sistemul energetic al R.Moldova a fost stabilizat, scrie deschide.md. În total, localitățile au fost deconectate de la energia electrică circa 30 minute.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că livrarea de energie a fost restabilită. 

"Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică. 

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi.  

Pe acelaşi subiect

Vă îndemn să economisim în continuare și rămânem solidari!", a declarat Andrei Spînu.

Ştirea iniţială: Potrivit agora.md, linia Isaccea - Vulcănești, cea care aduce curent din România, ar fi posibil avariată în urma seriei de atacuri rusești asupra Ucrainei.

ICS „Premier Energy Distribution” SA informează că la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport operat de IS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori.

"Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrice", a informat cel mai mare furnizor de energie electrică din R.Moldova.

Până la această oră, potrivit datelor prezentate de Moldelectrica, pe fluxurile MD-RO nu se mai înregistrează nici un import, crescând în schimb indicatorul care arată importul din Ucraina. Cititorii AGORA au raportat întreruperi de curent în raioanele Ialoveni, Orhei, Strășeni, Briceni, Drochia, precum și unele suburbii ale capitalei.

Mai multe, sursele AGORA menționează că ar urma posibile căderi de tensiune în întreaga țară, urmare a posibilei avariei a liniei.

Vicepremierul confirmă că problemele au legătură cu atacurile ruseşti

Vicepremierul Andrei Spînu a confirmat că problemele cu furnizarea energiei electrice în mai multe regiuni din Republica Moldova are legătură cu atacul masiv lansat de Rusia în după amiaza de 15 noiembrie, potrivit newsmaker.md.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.  

Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Sistemul energetic al R. Moldova a fost stabilizat, după întreruperile de curent cauzate de atacurile ruseşti în Ucraina