Reacţia sfidătoare a lui Zelenski, întrebat dacă ar renunța la teritoriu pentru a intra în NATO: Suntem gata să cedăm orașul rusesc Belgorod
Război în Ucraina. Aflat într-o vizită oficială în Danemarca, Volodimir Zelenski le-a răspuns sfidător celor care sugerau ca Kievul să facă concesii teritoriale pentru aderarea la NATO, scrie Pravda.com.ua. "Suntem gata să cedăm orașul rusesc Belgorod".
În cadrul unei conferințe de presă alături de premierul danez, Mette Frederiksen, Volodimir Zelenski a comentat propunerile de a face concesii teritoriale pentru pace și pentru aderarea la NATO, potrivit sursei citate. "Suntem pregătiți să schimbăm Belgorodul rusesc pentru aderarea noastră în cadrul Alianței”, a răspuns liderul ucrainean, sfidător. Premierul Frederiksen a subliniat că doar Ucraina poate decide când și care vor fi termenii privind negocierile pentru încheierea războiului.
Un oficial de rang înalt al NATO a declarat public că Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei în schimbul aderării la NATO şi al încetării războiului, relatează The Guardian. La o zi după controversatele declarații, oficialul și-a cerut scuze. "Declaraţia mea despre acest lucru făcea parte dintr-o discuţie mai amplă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina şi nu ar fi trebuit să o spun în acest fel. A fost o greşeală", a declarat Jenssen.
Însă oficialul nu a revenit asupra ideii în sine că un acord care s-ar face pe baza "teritorii în schimbul aderării la NATO" ar putea fi totuşi o variantă. Dacă ar exista negocieri de pace serioase, atunci situaţia militară din acel moment, inclusiv cine ce teritoriu controlează, "va avea în mod necesar o influenţă decisivă", a spus şeful de cabinet al secretarului general al NATO. "Tocmai din acest motiv, este de o importanţă crucială să îi sprijinim pe ucraineni cu ceea ce au nevoie", a continuat Jenssen, încercând să sublinieze că membrii NATO rămân decişi să sprijine Ucraina.
NATO a făcut, la rândul său, precizări menite să potolească disputa generată de comentariile lui Jenssen. "Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar şi ne angajăm să obţinem o pace dreaptă şi durabilă. Poziţia alianţei este clară şi nu s-a schimbat", a declarat un purtător de cuvânt al alianţei.
- Piloţii ucraineni au început antrenamentele pe avioane F-16, anunţă Kievul
- Ucraina nu are nicio șansă să folosească avioane F-16 în acest an. "Nu ne vom putea apăra cu ele la toamnă sau...
- Zelenski i-a mulțumit public lui Olaf Scholz pentru încă două noi sisteme Patriot. "Ne apropie de un scut aerian...
Kievul a cerut în mod constant restabilirea frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional înainte de 2014 şi este angajat într-o contraofensivă în încercarea de a recuceri mari părţi din teritoriul său confiscat de Rusia.
Olanda și Danemarca au promis avioane F-16 Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vizite fulger în Olanda și Danemarca. Cele două țări au anunțat că vor furniza Ucrainei râvnitele avioane americane F-16, după ce piloţii ucraineni vor avea pregătirea necesară. Sâmbătă, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că piloții au început deja antrenamentul, fără a preciza cât timp va dura.
Zelenski a spus că donaţiile Olandei şi Danemarcei vor fi "un impuls uriaş pentru alte ţări care aveau îndoieli" în privinţa furnizării de F-16 Ucrainei. Întrebat dacă au existat condiţii legate de donaţii, cum ar fi un angajament de a nu le folosi pe teritoriul rusesc, Zelenski a spus că acest lucru nu a fost discutat, dar a adăugat că apărarea teritoriului ucrainean este "principalul obiectiv".
Anunţurile de duminică au venit la două zile după ce Olanda şi Danemarca au spus că SUA au autorizat livrarea către Kiev de avioane F-16, care sunt de fabricaţie americană. Potrivit Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, Danemarca are 44 de avioane F-16, dintre care 30 sunt operaţionale. Olanda are 42, dintre care 24 sunt operaţionale.
Ucraina nu are nicio șansă să folosească avioane F-16 în acest an
Oficialii de la Kiev recunosc că Ucraina nu are nicio speranţă de a folosi avioane de luptă F-16 în acest an. Primele antrenamente ale piloților ucraineni pe avioane F-16 se vor încheia, cel mai probabil, vara viitoare, potrivit The Washington Post. Militarii trebuie să petreacă patru luni pentru învățarea termenilor specifici în limba engleză, după care sunt instruiți pentru a pilota aeronavele alte șase luni.
"Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă şi iarnă", a declarat Ihnat la televiziunea ucraineană. "Aveam mari speranţe pentru acest avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de rachetele Rusiei şi de dronele teroriste", a adăugat Ihnat.
Articolul mai sugera şi că ucrainenii îşi acuzau aliaţii că trag de timp în antrenarea piloţilor de F-16. Occidentul afirmă că doreşte să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în repetate rânduri că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între NATO şi Moscova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰