Reacţia SUA după anularea alegerilor prezidențiale din România. Washingtonul îndeamnă la calm şi la susţinerea "ordinii constituţionale"
Statele Unite reacționează după anularea de către Curtea Constituțională a alegerilor prezidențiale din România și realuarea acestora de la zero. Reprezentanţii Departamentului de Stat american transmit că sunt alături de poporul român şi că au încredere în instituţiile şi procesele democratice ale ţării, inclusiv în investigaţiile privind "influenţa străină malefică". Totodată, Washingtonul îndeamnă la calm şi la susţinerea "ordinii constituţionale a României", fără "ameninţări cu violenţa şi intimidare".

Departamentul de Stat american spune că "a luat act" de decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la alegerile prezidenţiale din România. "Statele Unite îşi reafirmă încrederea în instituţiile şi procesele democratice ale României, inclusiv în investigaţiile privind influenţa străină malefică. Integritatea alegerilor din România este primordială pentru democraţia greu câştigată de români", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
"Statele Unite sunt alături de poporul român, care se confruntă cu o situaţie fără precedent privind integritatea alegerilor sale. Românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor reflectă voinţa democratică a poporului român şi sunt lipsite de influenţe străine răuvoitoare menite să submineze corectitudinea alegerilor lor. Poporul român este cel care alege pe cine alege. Nici o altă ţară sau actor străin nu are acest drept", subliniază Departamentul de Stat în declaraţia sa. În final, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american "face apel la toate părţile să susţină ordinea constituţională a României" şi să se angajeze într-un proces democratic "paşnic, lipsit de ameninţări cu violenţa şi intimidare şi care să reflecte voinţa democratică a poporului român".
În urmă cu două zile, SUA avertiza România asupra "consecinţelor negative grave" ale distanţării ţării de Occident
Declaraţia Departamentului de Stat vine după ce miercuri, aceeaşi instituţie avertiza România asupra "consecinţelor negative grave" ale distanţării ţării de Occident şi sublinia că "progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale".
- Cum motivează CCR anularea alegerilor prezidenţiale
- Guvernul Italiei, reacţie după anularea de către CCR a alegerilor prezidenţiale. Ce a transmis ministrul de Externe
- Prima reacţie a lui Călin Georgescu, după anularea alegerilor: "În niciun caz lucrurile nu vor rămâne aşa cum...
- A fost recuperat blindatul în care se aflau cei 4 soldaţi americani dispăruţi în Lituania. Niciun anunţ despre...
- Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franţa, găsită vinovată de fraudă. Nu ar mai avea voie să candideze...
Reacţia de îngrijorare a venit după desecretizarea raportului CSAT. "Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România", îndemna Departamentul de Stat. Ulterior, şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, a avut joi, la reuniunea miniştrilor de externe din OSCE, găzduită de Malta, o intervenţie critică la adresa Rusiei şi a lui Vladimir Putin, menţionând inclusiv eforturile Moscovei de a interfera în alegerile din România şi Moldova şi în situaţia din Georgia.
Curtea Constituţională a decis anularea întregului proces electoral
Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
"În şedinţa din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalităţii procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituţie şi, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele: În temeiul art. 145 lit. f) din Constituţie, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României în anul 2024 şi a HG 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024", se arată în decizia CCR.
Alegerile prezidenţiale se reiau de la zero
Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.
"Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare", se mai arată în decizia CCR.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Iniţial, în presă a apărut informaţia că judecătorii Curţii Constituţionale se întâlnesc vineri într-o întâlnire informală, pentru a analiza dacă vor dezbate într-o şedinţă oficială cererile depuse privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale.
CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi MAI
Ulterior, judecătorii au adoptat oficial anularea alegerilor prezidenţiale. Joi, CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰