Reacție fermă a Moscovei, după anunțul UE de a plafona prețul barilului la 60 de dolari: "Nu vom accepta"
Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a indicat sâmbătă Kremlinul, după ce UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
"Nu vom accepta acest plafon", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse. Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.
Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena. "Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus", a scris el.
Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns joi cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.
Ce a urmărit Uniunea Europeană prin plafonarea prețului la petrol rusesc
- Rusia va livra petrol cu 60 de dolari pe baril ţărilor terţe. Ursula von der Leyen: "Acordul va reduce în mod...
- Ruşii de la Lukoil opresc exporturile de petrol pe ruta Baku-Tbilisi-Ceyhan. Pe unde le mută din cauza...
- China anunţă intensificarea legăturilor energetice cu Rusia înaintea embargoului şi a plafonării preţului la...
Cele 27 de state membre ale UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol, relatează AFP, relatează Agerpres. Decizia se va pune în aplicare începând cu 5 decembrie. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a transmis că acest acord va reduce semnificativ veniturile Rusiei.
Această înţelegere fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a transmis că acest acord va reduce semnificativ veniturile Rusiei. Totodată, decizia va ajuta Uniunea Europeană să stabilească preţurile la energie la nivel global.
"Plafonarea preţului are trei obiective. În primul rând, întâreşte efectul sancţiunilor noastre pentru Rusia. În al doilea rând, va reduce semnificativ veniturile Rusiei. În ultimul rând, va stabiliza piaţa globală de energie pentru că permite petrolului rusesc maritim să fie tranzacţionat, intermediat şi transportat de operatori ai UE către ţările terţe, atât timp cât este vândut sub preţul plafonat", a explicat Ursula von der Leyen, într-un mesaj video pe Twitter.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰