Antena Meniu Search
x

China anunţă intensificarea legăturilor energetice cu Rusia înaintea embargoului şi a plafonării preţului la petrolul rusesc

Vladimir Putin şi Xi Jinping anunţă intensificarea legăturilor energetice dintre cele două ţări, în contextul în care statele G7 şi UE discută plafonarea preţului la petrolul rusesc iar pe 5 decembrie 2022 intră în vigoare embargoul impus de UE ţiţeiului rusesc. Uniunea Europeană va interzice importurile de produse petroliere rusești, inclusiv motorina, pe 5 februarie 2023. 

De Redactia Observator la 29.11.2022, 17:22
China anunţă intensificarea legăturilor energetice cu Rusia înaintea embargoului şi a plafonării preţului la petrolul rusesc
Vladimir Putin şi Xi Jinping - Profimedia

Întensificarea legăturilor energetice între Rusia şi China a permis Moscovei să-şi crească cifra de afaceri cu 64% de la începutul anului şi volumul exporturilor cu 10%, potrivit EFE, citată de Agerpres. Mai mult, sancțiunile impuse de  Moscovei de la începutul războiului din Ucraina au forțat regimul lui Vladimir Putin să accelereze trecerea la yuanul chinezesc ca alternativă la dolarul american. 

"Energia rămâne unul din domeniile-cheie şi cele mai dinamice ale cooperării noastre economice", a spus Putin, într-un mesaj adresat participanţilor la cel de-al IV-lea Forum energetic ruso-chinez.

Preşedintele rus a subliniat că, recent, s-a reuşit să se ajungă la un nivel foarte ridicat al relaţiilor bilaterale în sectoarele petrolului şi gazelor, cărbunelui şi energiei electrice, în timp ce sunt implementate sistematic proiecte comune de amploare la centralele nucleare din China şi în sectorul producţiei de gaz natural lichefiat.

Xi a menţionat, la rândul său, că "cooperarea energetică între China şi Rusia este piatra de temelie a cooperării practice dintre cele două ţări" şi serveşte, totodată, drept "forţă eficientă pentru protejarea securităţii energetice globale", potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS.

Pe acelaşi subiect

Președintele Chinei anunță o întărire a relațiilor cu Rusia în domeniul energetic

China devine cel mai mare consumator de energie rusească, a indicat şi vicepremierul rus Aleksandr Novak. "Anul acesta, cifra de afaceri a sectorului energetic (rus) a crescut cu 64 % faţă de anul trecut, iar livrările au crescut cu aproximativ 10%", a spus el.

Oficialul rus a explicat că exporturile de gaz natural lichefiat din Rusia către China au crescut cu 32% între lunile ianuarie şi octombrie ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Directorul executiv al companiei petroliere ruse Rosneft, Igor Secin, a remarcat că, în prezent, volumul de gaz natural lichefiat exportat în China din Rusia este relativ scăzut, dar a prognozat o creştere în viitor similară cu cea a livrărilor prin conducte (cu 60 % în acest an, conform calculelor sale).

China trebuie să crească continuu importurile de gaz rusesc prin ruta estică, proiect la care ambele ţări lucrează deja, a afirmat vicepreşedintele China National Petroleum Corporation (CNPC), Huang Yongzhang. Proiectul rutei din Orientul Îndepărtat se află în faza de planificare, în termeni de concepţie şi estimare a costurilor, în timp ce negocierile continuă pentru furnizarea de gaze prin conducta "Forţa siberiană-2", care va trece prin Mongolia către China.

Capacitatea acestei a doua "Forţe siberiene" va fi de 50.000 de metri cubi pe an, a explicat vicepreşedinta Gazprom şi director general pentru exporturi, Elena Burmistrova. În ceea ce priveşte petrolul, şeful Rosneft a afirmat că, în primele 10 luni ale anului în curs, Rusia a crescut exporturile de ţiţei către China cu 9,5%, până la aproape 72 de milioane de tone faţă de aceeaşi perioadă din 2021, cifră pe care Huang a redus-o totuşi la 33 de milioane de tone, notează EFE.

Huang a indicat că cele două ţări au prelungit acordul de livrare a petrolului în vestul Chinei, ceea ce va garanta furnizarea a 100 de milioane tone de ţiţei. În sectorul energiei electrice, Rusia consideră că livrările către ţara vecină pot creşte cu 11% până la sfârşitul anului, potrivit lui Novak. Secin a declarat că Inter RAO, operatorul de exporturi şi importuri de energie electrică din Rusia, şi-a majorat livrările către China cu 33% în primele zece luni ale anului, până la aproape 4.000 de milioane de kilowaţi/oră.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » China anunţă intensificarea legăturilor energetice cu Rusia înaintea embargoului şi a plafonării preţului la petrolul rusesc