Antena Meniu Search
x

Video Reacţii după ce Vladimir Putin a promulgat legea care i-ar permite să rămână preşedintele Rusiei până în 2036

Vladimir Putin poate fi preşedinte pe viaţă al Rusiei, după ce a promulgat legea care îi permite să candideze pentru încă două mandate, de câte şase ani fiecare. Actualul lider de la Kremlin este de mai bine de două decenii la conducere şi a ajuns la al patrulea mandat de şef al statului. 

de Redactia Observator

la 06.04.2021, 21:50

Vezi și
  • Vladimir Putin ar putea fi preşedintele Rusiei până la 84 de ani, dacă decide să mai candideze pentru încă două mandate.

Modificarea constituţională a fost făcută special pentru Vladimir Putin şi aprobată de ruşi prin referendum anul trecut. Promulgarea este ultimul pas de care mai avea nevoie liderul de la Kremlin pentru a-şi asigura rolul de preşedinte pe viaţă al Federaţiei Ruse.  

Abbas Gallyamov, analist politic: Va genera un grad de răspuns negativ din partea populaţiei, dar nu va fi unul puternic, pentru că oamenii îşi vor aminti că este prea târziu să se revolte, din moment ce au votat pentru asta. 

Până acum, Vladimir Putin a evitat să spună dacă intenţionează să mai candideze după 2024, când i se încheie actualul mandat. Are acum 68 de ani şi dacă îşi duce visul la bun sfârşit ar urma să râmână la conducerea Rusiei până la 84 de ani.  

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Ar fi problematic să ne întoarcem la situaţia care era în anii '80, când şefii de stat ţineau de putere până la sfârşitul vieţii, fără a asigura tranziţia de putere pentru momentul în care nu mai erau în funcţie. 

Pe acelaşi subiect

Dacă liderul de la Kremlin păstrează suspansul, analiştii politici cred că planul lui Putin este realizabil. Opoziţia rusă este practic inexistentă. Cel mai vocal critic al regimului, Alexei Navalnîi, este în prezent închis într-o colonie penitenciar, iar anul trecut a fost victima unei tentative de otrăvire. Acum, opozantul rus se află internat sub pază, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat în ultimele zile.  

Anastasia Vasilieva, medic personal al lui Navalnîi: Trebuie să îl ducem la un spital specializat, conform tuturor protocoalelor. Are febră şi tuşeşete.  

Armata rusă, amplă mobilizare la graniţa cu Ucraina

Aflat la conducerea Rusiei de mai bine de 20 de ani, Vladimir Putin nu a făcut un secret din faptul că vrea să îi redea Rusiei gloria pierdută odată cu destrămarea Uniunii Sovietice. În ultimele zile a ordonat din nou mobilizarea la graniţa cu Ucraina după ce, în regiunea Donbass, au reizbucnit tensiunile între miliţiile proruse şi militarii ucraineni. 

Sute de soldaţi, convoaie de tancuri şi tehnică militară au travesat ţara spre bazele din regiunea Voronej, situată la aproximativ 1600 de kilometri de ţara noastră. Analiştii militari vorbesc despre mugurii unui Al Treilea Război Militar. Rusia spune însă că mobilizarea este doar o măsură de precauţie.   

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin: Spre regretul nostru, situaţia este de-a dreptul înfricoşătoare pe linia frontului. Provocările din tabăra ucraineană au loc în mod repetat, nu sunt incidente izolate. 

Rusia a mobilizat în ultima perioadă un număr fără precedent de forțe militare şi pe flancul nordic, în apropiere de Cercul Polar, iar în perioada următoare este de aşteptat să testeze o superarmă, un nou tip de torpilă cu propulsie nucleară, invizibilă pentru radare şi cu o capacitate de mai multe megatone. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Reacţii după ce Vladimir Putin a promulgat legea care i-ar permite să rămână preşedintele Rusiei până în 2036