Antena Meniu Search
x

Video Reacţii virulente din Europa după ce Trump a spus că SUA ar putea să nu ajute o ţară NATO dacă este atacată de Rusia

Val de reacţii după ce Donald Trump a spus că Statele Unite ar putea să nu ajute o ţară NATO, dacă este atacată de Rusia. Secretarul General al  NATO spune că o astfel de declaraţie pune în pericol viaţa soldaţilor americani şi europeni. Șeful diplomației UE este şi mai vehement. Josep Borell crede că o alianță militară nu poate funcţiona după toanele fostului preşedinte al Statelor Unite.

de Redactia Observator

la 12.02.2024, 20:53

Vezi și

"NATO era distrusă până să vin eu la putere. Le-am spus: Toată lumea trebuie să plătească! Ei au spus "Ei bine, dacă nu plătim, tot ne veți proteja?"", a declarat Donald Trump. Casa Albă este de părere că un astfel de discurs încurajează Rusia să atace şi alte state. Cele mai vehemente reacţii au venit însă de la liderii europeni. "NATO nu poate fi o alianţă militară care depinde de starea de spirit a preşedintelui Statelor Unite într-o anume zi", a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE.

În ultimii 7 ani, România a folosit toţi banii pentru Apărare doar în 2020

În timpul mandatului său de preşedinte, Trump a spus despre NATO că este o alianţă depăşită şi chiar a ameninţat să retragă Statele Unite din tratatul militar. "Nu putem să dăm cu banul pentru securitatea noastră o dată la patru ani, în funcţie de aceste alegeri, alegerile americane", a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă. La baza funcţionării NATO stă Articolul 5, cel care prevede că toate statele vor interveni dacă unul dintre ele este atacat.

Fiecare naţiune trebuie însă să plătească pentru apărarea colectivă cel puţin 2% din PIB.  Statisticile îi dau dreptate fostului preşedinte american. Statele Unite, cea mai puternică armată a lumii, plăteşte de departe cea mai mare contribuţie, cu aproape 3,5 % din PIB. A achitat peste 800 de miliarde de dolari în 2023. Doar 11 ţări din 31 de state membre ale NATO respectă pragul de 2%, printre ele şi România. Marile economii europene, Germania, Franţa, Spania şi Olanda nu sunt pe listă. "Discutăm despre o chestiune care urmează să se întâmple peste câteva luni, la sfârşitul anului şi este o alegere a cetăţenilor americani. Nu cred că trebuie să vedem şi să analizăm această perspectivă din prisma unui pericol", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului.

În ultimii 7 ani, România a folosit toţi banii pentru Apărare doar în 2020. În 2023, de exemplu, armata română a cheltuit doar 1,58% din PIB din cauza plăţilor amânate pentru echipamente militare. NATO desfăşoară acum cele mai mari manevre militare din ultimele decenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Reacţii virulente din Europa după ce Trump a spus că SUA ar putea să nu ajute o ţară NATO dacă este atacată de Rusia