Antena Meniu Search
x

Referendum Ucraina: 90% din voturi pentru independenţă

Liderii separatişti din Doneţk se laudă că aproape 90 la sută dintre localnici au votat pentru independenţă la referendumul de ieri.

Vezi și

Liderii separatişti din Doneţk se laudă că aproape 90 la sută dintre localnici au votat pentru independenţă la referendumul de ieri.

Rezultatul nu e luat însă în considerare nici de Kiev, nici de Uniunea Europeană, care consideră votul ilegal. Referendumul s-a desfăşurat, în general, fără violenţe dar, într-un oraş de lângă Doneţk, un om şi-a pierdut viaţa într-un incident armat.

Peste şapte milioane de locuitori ai regiunilor Doneţk şi Lugansk au fost chemaţi la urne de liderii separatişti. Mulţi alegători au stat cu orele la coadă pentru a vota.

Cozi şi mai mari s-au format la Moscova, unde au putut vota ucrainenii originari din aşa-numita "Republică Populară Doneţk". Atmosfera a fost entuziastă, deşi nimeni nu putea spune dacă voturile urmau să fie luate în considerare.

La câteva ore după închiderea urnelor, separatiştii din Doneţk au anunţat, deja, rezultatele: 89 la sută din voturi în favoarea independenţei, cu o participare de 75 la sută. Deşi conducerea de la Kiev a anunţat că operaţiunea antiteroristă din estul Ucrainei a intrat "în faza finală", armata a manifestat reţinere în ziua referendumului. Un incident sângeros s-a produs într-un oraş din regiunea Doneţk.

Zeci de membri ai Gărzii Naţionale Ucrainene s-au confruntat cu protestele localnicilor, după ce au închis cu forţa o secţie de votare. Militarii au tras focuri de avertisment în aer, dar cel puţin un bărbat a fost lovit de gloanţe iar separatiştii susţin că mai mulţi oameni au murit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Referendum Ucraina: 90% din voturi pentru independenţă